spot_img
21.8 C
Lefkoşa
spot_img

ÇİN, SİYASİ VE EKONOMİK NÜFUZUNU ARTIRMAK İSTİYOR

Gelişmekte olan ve fakir ülkelerde yaşayan vatandaşların daha kalitesiz bir aşıyı olduklarını düşünmeye devam etmesi takdirinde Çin’in başının ağrıyacağı ifade edildi.

Batı’nın yetemediği daha yoksul ülkelere satış yapmayı amaçlayan Çin’in ürettiği aşıların bir diplomatik kazanım olmasını umduğu, ancak aşının son faz çalışmalarına dair çok az bilgi paylaşıldığı aktarıldı.

Çin’de üretilen aşının acil durum kullanım iznine şimdiye kadar sadece Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin’de izin verildiği vurgulandı.

Diğer yandan ABD ve Avrupalı şirketler ise aşılarının güvenliğini ve etkinliğini verilerle yayımlayarak uygulama safhasına geçti.

Bu belirsizliğin Çin’in Asya, Afrika ve Güney Amerika’daki siyasi nüfuzunu artırma emellerine engel olabilir.

Çin’de CNBG, CanSino ve Sinovac aşıları Çinli şirketler tarafından üretiliyor.

‘DİPLOMASİYİ BECEREMİYORLAR’

Çin’in yedi yıllık Bir Kuşak, Bir Yol projesiyle yerel elit kadrolar için milyarlarca dolar değerinde kredi ve proje yarattığı, ancak bu çabanın kötü yönetim yüzünden çoğu zaman geri teptiği ifade edildi.

Çin’de şimdiye kadar bir milyon doz aşı uygulandığı ve ciddi bir yan etkinin görülmediği de vurgulandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, attığı tweetinde zengin ülkelerin üretilecek 12 milyar aşının üçte dördü için şimdiden sipariş vermesi nedeniyle aşı alamayan ülkelerin tek seçeneğinin Çin aşıları olabileceğini ifade etti.

ÜLKEDE SALGININ DURMASI AŞI DENEMELERİNİ YAVAŞLATTI

Çin’deki aşı üreticisi şirketler, aşı çalışmalarında öncü olsalar da koronavirüs salgının kontrol altına alınmasıyla üçüncü faz denemelerin gerçekleştirilmesinde geride kaldı.

Şu an Çin şirketleri 16 ülkede aşı denemeleri gerçekleştiriyor.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER