Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Gökhan Altıner’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Postası’ adlı programa katıldı.
Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan protokol ve anlaşmaları değerlendirerek, “Biz ülkemizde kurumsallık adına Türkiye’deki muhataplarımızla anlaşmalar imzalıyoruz. Daha önce de Türkiye buraya yardımlar yapmaktaydı. İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolü adı altında bir imza başladı. Meclisten geçen 66 tane anlaşma var. Tabii ki bunların maksadı kendi kendini yöneten, kendi vizyonunu ortaya koyan bir devlet kurgusunu ortaya koymaktır” dedi.
“Biz kendi aramızda yaptığımız konuşmalarda Meclisin verimsiz çalıştığını söylüyoruz” diyen Çavuşoğlu, “Bu protokolün hedefi Kıbrıs Türk halkına destek olabilmek ve güncellenmemiş yapılarına destek olabilmektir” şeklinde konuştu.
Çavuşoğlu, “Biz dünya vizyonuna uygun insanlar olarak görülmekteyiz veya kendimizi öyle tanımlamaktayız. Ama yaptığımız icraatlar çalışma şartlarımız, dairelerimizdeki performanslarımız tartışmaya açık bir durumdadır” ifadelerini kullandı.
“Bu ülkenin ihtiyacı olduğu için yapmamız gereken birçok iş vardır. Aynı maddeler yapılmadığı için tekrarlanarak yazılıyor. Bu ülkenin son 20-25 senedir ihtiyaçları bellidir ve bizim bunu karşılamakta geride kaldığımız aşikardır” diyen Çavuşoğlu, “Eğitim ile ilgili protokolde çok fazla madde yok. Daha geniş tabanlı fırsat oluşturulması ve bir de tartışma yaratan konu ders kitaplarının güncellenmesi, ortak değerlerimizi savunuyor olması gibi maddeler var” şeklinde konuştu.
Nazım Çavuşoğlu, “Benim kendi yeterliliklerimiz konusunda kendi yönetim ve işleyişimiz konusunda mutsuzluklarım var. Ben öğretmen akademimizin milli eğitim bakanlığının yüksek seviyeye getirilmesi konusunda daha çok çalışma yapılmasını söylüyorum” dedi.
“YÖK İLE YÖDAK İLİŞKİLERİ HEP SORUNLU”
Yükseköğrenim ile ilgili de sorunlarımız var diyen Çavuşoğlu, “Biraz ticari bakıyoruz galiba ama benim kendi bakış açım kaç öğrenci geldiği ile ilişkilendirilemez. Böyle olursa öğrenci adası Kıbrıs’tan uzaklaşmış olacağız. İyi olan Kıbrıs üniversiteleri imajından bu performansı göstermeyen üniversitelerde geçinmektedir. YÖK ile YÖDAK ilişkileri hep sorunlu. Bu ülkedeki sorunları çözen milli eğitim bakanlığıdır” ifadelerini kullandı.
“MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN 200 MİLYON TL GİBİ BİR EK BÜTÇEYE İHTİYAÇ VAR”
Çavuşoğlu, “Okullarda artan sürekli bir öğrenci potansiyelimiz var. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 200 milyon TL gibi bir ek bütçeye ihtiyacı var. Din derslerinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetim ve kontrolünde yapılmasını savunuyorum” dedi.
“HÜKÜMETİN ÖMRÜ HİZMET YAPABİLİRSE UZUN OLACAK”
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu açıklamasına şöyle devam etti:
“Ülkemizde ekonomik yapımızın zedelenmiş olması bizi çok üzmekte ve sıkıntı yaratmaktadır. Nerdeyse insanlar aç kalmasın diye çadır kurmamız gerek diye endişelerim var. Hükümetin ömrü hizmet yapabilirse uzun olacak. CTP hükümetin hangi tarafını onayladı ki onun söylediğini ben onaylayacağım. Hükümet meşrudur. Onların söylediği tamamen siyasidir. Meclisteki tüm vekillere de bir mesajımız olsun hoşgörü, samimiyet, ülkemiz için çalışma prensibinden hiç ayrılmayalım.”