BRT’de yayınlanan “Psikoterapi” programının konuğu olan Dr. Kuzeymen Balıkçı, bilgisiz kişilerin kendilerini bilgili sanması sendromunu anlattı. “Dunning-Kruger sendromu” olarak bilinen olguyu anlatan Dr. Balıkçı, bunun ayni zamanda “cahil cesareti” olarak bilindiğini hatırlattı. Dr. Balıkçı, Şule İzbuldu’nun sorularına verdiği yanıtlarda, cehaleti de “bilgiye ulaşma ihtiyacının olduğunun farkında olmamak” olarak tanımladı.
Dr. Balıkçı bu konuda şunları söyledi:
“Sınav yapılıyor ve öğrencilere soruluyor: Sizce sınav nasıl geçti? Çok iyi geçti diyenler sınavda daha az başarılı olurken. Sınav kötü geçti diyenler, daha mütevazi davranan ya da olmayacağına inananların daha başarılı olduğunu görüyorum. Ve bu araştırmanın verilerini araştırıp analiz ettikten sonra bunu hayatın bir çok alanında uygulayabiliriz.”
“Bu konuda da az özgüvenli oluyorlar. Ama bilgi miktarı arttıkça o özgüvende en azından bir düşüş yaşanıyor. Ve sonra tabi ki toparladıkça daha fazla öğrenmeye başlayınca daha az oluyor. Bunu onlar tanımlamış olsalar da günlük hayatımızda çok bildiğimiz, geçmişte atalarımızdan kalan bir sürü bununla ilgili söz var. Cahil cüretiyle ilgili bir sürü şey var. ‘Cahil kişi kendini evliya sanır’, ‘boş bidon çok ses çıkarır’, ‘dolu başak eğilir, boş başak dik durur’ gibi bir sürü atasözü var.”
“Günlük hayatta çok gördüğümüz bu olgu, psikoloji literatüründe araştırmayla 1999 yılında ortaya kondu. Hayatın birçok alanında bariz bir şekilde görüyoruz.”
“Cahil cesareti diye tanımlıyoruz. Cehalet nedir aslında? Birçok felsefik tanım söylenebilir ama ben en çok şunu seviyorum: Cehalet bilmemek diye tanımlanıyor ya, evet bilmemek ama bilgiyi bilmemek değil; bilmediğini bilmemek… Yani cehalet aslında bilgiye ulaşmamak değil de bilgiye ulaşma ihtiyacının olduğunun farkında olmamaktır.”