Vatandaşa ayın ilk günlerinde gelen zamlı elektrik faturaları, lokomotif sektör turizmin en önemli bacağı olan otellere yeni gönderildi.
Kıbrıs Postası’nın ulaştığı büyük otel işletmecileri, 300 bin TL ila 400 bin TL arasında gelen faturanın bu ay 1 milyon TL ila 2 buçuk milyon TL arası geldiğini belirterek, dövizle birlikte artan girdi maliyetlerinin elektrik faturasıyla birlikte daha da artacağını, bu maliyetlerle çalışmanın artık mümkün olmayacağını ifade ediyor.
Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, “Lokomotif sektör turizmin içinde bulunduğu krize çare bulmak yerine, hükümet krizi yaşıyoruz” diyerek, “Derdimizi anlatabileceğimiz muhatap yok. En büyük sorunumuz, bu sorunlarımızı anlatıp çözüm üretebileceğimiz bir muhatabımızın fiilen artık olmadığıdır” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Postası’na konuşan birlik başkanı Dimağ Çağıner, zamlı elektrik birim fiyatlarıyla ilgili geçtiğimiz haftalarda hem Başbakan hem de Maliye Bakanı ile görüştüklerini ve bu fiyatlarla sağlıklı hizmet veremeyeceklerini, içinde bulunduklar durumun sürdürülemez olduğunu belirttiklerini anlattı.
“İŞLETMELER TASARRUF ÖNLEMLERİ ALMAK ZORUNDA KALACAK VE BU DURUM HİZMET KALİTESİNİ ETKİLEYECEK”
Çağıner, “Zaten kurdan dolayı girdilerde artış var. Elektrik fiyatlarındaki artış, girdi maliyetlerini bir kez daha etkileyecek. Bu maliyetlerle çalışmak mümkün olmayacak. İşletmeler, tasarruf önlemleri almak zorunda kalacak ve bu durum hizmet kalitesini etkileyecek” dedi.
Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun, “otellere ve casinolara uygulanan elektrik birim fiyatlarıyla ilgili önce indirim açıkladığını ardından da çark ettiğini” ve sadece 1 aylık süreyle bu rakamların geçerli olacağını açıkladığını ifade eden Çağıner, “1 ay süreyle rakamların geri çekilecek olması bizi kurtaracak bir durum değil. Kaldı ki bu karar da uygulanmış değil” şeklinde konuştu.
“FATURALAR 3-4 KATI ARTMIŞ DURUMDA”
Başbakan ile Maliye Bakanı arasındaki gerginlik nedeniyle, 1 ay süreyle geçerli olacağı ifade edilen indirimin Bakanlar Kurulu kararı olarak yayımlanamadığını ve söylemlerin havada kaldığını ifade eden Çağıner, “Faturalar 3-4 katı gelmiş durumda” dedi.
“ORTAYA ÇIKAN RAKAMLAR, MÜŞTERİNİN ÖDEYEMEYECEĞİ RAKAMLARA TEKABÜL EDİYOR”
Bu fiyatlarla ne Güney Kıbrıs, ne Türkiye ne de Yunanistan ile mücadele etmenin mümkün olmayacağını ifade eden Çağıner, “Ortaya çıkan rakamlar, müşterinin ödeyemeyeceği rakamlara tekabül ediyor” ifadelerini kullandı.
“LOKOMOTİF SEKTÖRÜN İÇİNDE BULUNDUĞU KRİZE ÇARE BULMAK YERİNE HÜKÜMET KRİZİ YAŞANIYOR”
Lokomotif sektör turizmin içinde bulunduğu krize çare bulmak yerine, hükümet krizi yaşandığını ifade eden Çağıner, “Başbakan, Maliye Bakanını görevden almak istiyor, Cumhurbaşkanı bunu düşüneyim diyor. Bu bir kaosa neden oluyor” dedi.
“EN BÜYÜK SORUN, MUHATAP BULAMAMAK”
En büyük sorunlarını, “Dertlerini anlatacak bir muhatabın olmaması” olarak ifade eden Çağıner, “Hem Başbakan istifasını sundu, hem de Maliye Bakanı görevden alındı. Ülkede bizi kim yönetiyor? Kime derdiğimizi anlatacağız? Bugün itibariyle muhatabımız ortadan kalkmış durumda” şeklinde konuştu.
Kaynak:kıbrıspostası