Cumhurbaşkanı Akıncı’nın son günlerdeki köy gezilerinde 25 Kasım’da Berlin’de yapılan üçlü görüşme sonuçlarının Kıbrıs sorununu bir çözüme götürebileceği şeklindeki açıklamaları, seçim kampanyasındaki tartışma konularından en önemlisinin “yeni görüşme süreci” olacağını ortaya koydu.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu konudaki açıklaması, öncelikle gazeteci Hüseyin Ekmekçi’nin tepkisi ile karşılaştı. Ekmekçi, sosyal medya hesabından aşağıdaki paylaşımda bulunurken uzun süreceği belli olan esaslı bir tartışmayı da başlatmış oldu:
“Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı diyor ki; ‘Berlin çözüm için umut oldu…’
Allah Allah… hani devrilen trendi ve raya oturttuyduk.
Bu Arada Devrilen tren de Eroğlu tarafından imzalanan 11 Şubat belgesiydi. Berlin belgesine, 11 Şubat belgesinden yeni hiçbir şey yok…
Yani beş yılda aslında Eroğlu’nun bıraktığı noktaya ancak gelebildik; ki ne dönüşümlü başkanlık, ne siyasi eşitlik kazandık.
Şimdi bana biri anlatsın; bu beş yılda, nereye ilerledik? Müzakere masasında ne kazandık? İlerleme nerede?
“Türkiye’ye Dik duruş” dışında, yeni bir motivasyonumuz var mı çözüm için?
Hatta, çözüm için beş imzadan biri Türkiye’nin; onu da kaybettik bu beş yılda…”
NE OLMUŞTU?
Berlin’de, 25 Kasım 2019 tarihinde BM Genel Sekreteri Guterres’in gözetiminde yapılan Akıncı-Anastasiadis görüşmesinden sonra BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Guterres, Akıncı ve Anastasiades ile gayriresmi ”odaklı ve samimi” bir görüşme yaptıklarını ifade edilmiş; Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’in, Berlin’de Kıbrıslı liderlerle görüşmesine ilişkin, müzakerelerin başlangıç noktası olacak ”referans şartlarının” belirlenmesi konusunda çabalarını devam ettirme kararı aldığı belirtilerek, Kıbrıslı liderler, garantör ülkeler ve BM’nin katılımıyla gayriresmi 5’li toplantı olasılığını değerlendireceğini aktarılmıştı.
Açıklamada, her iki liderin de iki bölgeli, iki toplumlu ve BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi siyasi eşitliğin olduğu bir çözüm konusunda taahhütlerini yinelediğini belirten Guterres’in, ilk fırsatta aşamalı, anlamlı ve sonuç odaklı müzakerelerin başlangıç noktası olacak ”referans şartlarının” belirlenmesi konusunda çabalarını devam ettirme kararı aldığı belirtilmişti. Toplantı sonunda Guterres, Kıbrıslı liderler, garantör ülkeler ve BM’nin katılımıyla gayriresmi 5’li bir toplantı olasılığını değerlendireceğini ifade etmiş ve söz konusu toplantının bu sefer farklı olması gerektiğini vurgulamıştı.