spot_img
14.8 C
Lefkoşa
spot_img


Bayraktar: “Kadın ve çocukların mağdur haline getirildiği düzene karşı mücadeleyi sürdüreceğiz”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Halk Sağlığı ve İnsan Hakları Sorumlusu Dr. Nesil Bayraktar,  kadın ve çocukların mağdur haline getirildiği düzene karşı mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

KTTB Halk Sağlığı ve İnsan Hakları Sorumlusu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, ülkede de yakın coğrafyada da kadın bedeni üzerindeki tahakkümün hala kendini gösterdiğini, bunun özellikle sağlık ve eğitim alanında açıkça görüldüğünü ifade etti.

Bayraktar, 8 Mart mesajında Eğlence ve Gece Kulüpleri Yasası’nın yeniden düzenlenmesi için İçişleri Bakanlığı’nın kürtajın devlet hastanelerinde kontrollü ve denetimli şekilde ücretsiz olarak yapılabilmesi, rahim ağzı kanserini önleyen aşıların ücrete tabii tutulmaması, sağlık ocaklarının üreme sağlığı konusunda aktifleştirilmesi için de Sağlık Bakanlığı’nın üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti.

Eğitim Bakanlığı’nın cinsel sağlık konusunun temel eğitimde tabu olarak kalması için çaba harcadığını söyleyen Bayraktar, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin de dahil olduğu çeşitli sivil toplum ve meslek örgütlerinin, kadınların cinsel sağlığıyla ilgili eğitim programları ve materyaller üzerinde çalışma yaptığını, defalarca Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulan çalışmanın reddedildiğini savundu.

Özellikle son 10 yıldır ülkeye kontrolsüz şekilde göç olduğunu ifade eden Bayraktar,  ülkede “seks köleliği” sorunu olduğunu ancak bunun üzeri kapatılmaya çalışıldığını, kadınların halen insan haklarına aykırı bir uygulamayla kilitli kapılar ardında alıkonulduğunu ve sağlıkla ilgili ilk kontrollerinin yapıldığını savundu.

Bayraktar, “Çalışma koşullarının denetimi çağ dışı bırakılmış yöntemler ve kriterlerle kısıtlanıyor” ifadesine yer vererek, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ise tüm bu uygulamalar konusunda sessizliğini koruduğunu, yasal çalışmaları ertelediğini söyledi.

Sağlık konusuna da değinen Bayraktar, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında kanser tarama ve aşılama gelişmiş ülkelerde aktif olarak uygulandığını ifade ederek, “Ülkemiz sağlık sisteminde ise zorunlu aşı programında yer almadığı gibi koruyucu hizmetlere ücretsiz olması gerekirken rahim ağzı kanserini önleyen aşılar ücrete tabii tutulmaktadır” dedi.

Üreme sağlığı konusunda sağlık ocaklarının aktifleşerek bölgesel eğitimler ve üreme kontrolü için destek programları geliştirilmesi gerektiğini belirten Bayraktar, her kadının kendi bedeni ile ilgili kararı özgür iradesi ile verebileceği koşulların oluşturulması gerektiğini söyledi.

Bayraktar, “Kürtaj uygulamasını kısıtlayıcı ya da yasaklayıcı zihniyetlerden uzaklaşılması ve hastanelerimizde kontrollü ve denetimli bir şekilde ücretsiz olarak sunulmalıdır. Eğlence ve Gece Kulüpleri yasasının yeniden düzenlenmesi ve gerekli denetimlerin bir an önce yeniden başlatılması son derece büyük önem arz etmektedir” dedi.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER