BRT’de yayınlanan Manşet+ programına telefonla konuk olan Süt ürünü İmalatçıları Birliği (SÜİB) Başkanı Mustafa Başlar, hellimin Avrupa Birliği’nde kaydedilmesi konusunda “bir arpa boyu yol” dahi alınamadığını söyledi.
Başlar, hellimin PDO tescili konusunda şunları anlattı:
“Üzülerek söylemek isterim ki, hellimin tescili konusunda ‘bir arpa boy yol’ dahi almış durumda değiliz. Tabi ki bunun bizden kaynaklı olmadığını çok rahat bir şekilde söyleyebilirim. Burada önemli olan Güney Kıbrıs tarafı hiçbir şekilde kendi imkanlarımızla veya ortak paydaş olarak kabul ettiğimiz konularda bile bize bir adım dahi yaklaşmıyor. Bu en önemli konulardan birisidir. Bizi denetçi olarak; Yeşil Hat Tüzüğü’nden Güney limanlarından gönderme konusunda bir ortaklık konusunu kabul etmiyorlar. Şubat ayında da Avrupa Birliğin’den gelen denetçilerden tekrar Rum tarafının konuyla ilgili bize doğru yaklaşmadığını da öğrenmiş olduk. Fakat burda üzücü olan noktta şu; Avrupa Birliği Kuzey Kıbrıs’taki hayvancılığa ve bununla beraber süt fabrikalarına hibeler, destekler veriyor. Fakat bu desteklerin anlaşmaların hiçbir yere varmaması; hellimin tescili ile ilgili bize yaklaşmaması; desteklerin de birşey ifade etmediğini, yatırımların da bu noktada beklediğini görüyoruz.”
“Şahsi düşüncem Avrupa Birliği’nin kendi insiyatifini kullanarak Rum tarafını da bize yaklaşması için zorlaması gerekiyor. Rumların bizi kontrol altına alıp ta bizim göndereceğimiz ürünlerin, onların samimiyeti konusunda eksik olacağını düşünüyorum. O yüzden bağımsız denetçiler tarafından daha anlamlı ve daha kolay olacağını düşünüyorum.”
“Hellim Tescili konusunda oran da bir sıkıntıdır. 49’a 51 diye küçük baş büyük baş süt miktarını yakalamak çok zor. Bunun onlar için de sıkıntı olduğunu biliyoruz. Onların da bu orana gelmediğini, gelmekte zorlandığını biliyoruz. Fakat zamanında böyle bir oran–orantı isteminde bulundular. Küçükbaş hayvan lobilerinde miktarın yüksek olduğunu biliyoruz. Bunu yakalamanın onlar için de zor olduğunu öğrendik. Bunun yeniden değerlendirilip zamanı uzatıp bu oranları yakalama anlamında yeni çalışmalar yapılabilir mi, diye düşünüyorum.”
“Rahatlıkla şunu söyleyebilirim: Bu iş öncelikle mandıracılıktan başlar. Bu sütü çalışıp ta tescil kabul görüldüğünde; Avrupa standartlarında fabrikalarımızın da olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.”