Elif ŞEN ÇATAL
Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Demet Çelik Ulusoy, KKTC’de başkanlık sisteminin daha demokratik, daha etkin yürütme yapısı öngörmesi gibi akıl çelici ifadeler üzerinden başka hükümet modellerini uyarlama çabasına girilmesini doğru bulmadığını belirtti.
Hükümet sistemlerinde istikrarlı ve etkin bir yürütme organı arayışının başlangıç noktası olduğunu belirten Ulusoy, bu arayıştan yola çıkarak Başkanlık Sistemi’nin uygun olduğunu düşünmemin doğru olmadığını ifade etti. Farklı modeller üzerinde düşünülmesi gerektiğini dile getiren Ulusoy, “Devlet başkanın yetkilerini saf parlamenter sisteme çekmek veya sistemi tam olarak Fransız modeli saf veya tam Yarı Başkanlık modeline çevirmek de düşünülmelidir… Dünya üzerinde başkanlık sistemine geçen ülkelerde demokrasi kalitesinin düştüğünü, bu değişikliklerin hiçbir ülkede sihirli değnek etkisi yaratmadığını belirtmek gerekir” açıklamasında bulundu.
BAŞKANLIK SİSTEMİ VE DARBELER
Başkanlık sisteminin daha demokratik, daha etkin yürütme yapısı öngörmesi gibi akıl çelici ifadeler üzerinden başka hükümet modellerini uyarlama çabasının yanlış olacağının altını çizen Ulusoy, 2014 yılında gerçekeleşen Anayasa değişikliği için yapılan referandumu örnek gösterdi. Referandumda birçok önemli değişiklik yer almasına rağmen kabul görmediğini hatırlatan Ulusoy, başkanlık sisteminin rejim krizine dönüşme ihtimalinin de çok yüksek olduğunu kaydetti. Ulusoy açıklamasına şöyle devam etti;“Başkanlık sisteminin istikrarlı tek başarılı örneği ABD’dir. Ama ABD’de demokrasinin ‘başkanlık sistemine rağmen’ işlediği konusundaki yaygın görüşü ifade etmek gerekir. Orada disiplinsiz siyasi partiler, federalizm gibi birçok önemli unsurun hükümet sisteminin yapısında rolü olduğunu unutmamak gerekir. Bu sistemi deneyen birçok ülkede demokrasinin darbelerle kesintiye uğradığını belirtmek gerekir. Zira hükümet krizlerinin rejim krizlerine dönüşme potansiyeli çok yüksektir. Başkanlık modelinin yani tek yapılı yürütmenin parlamentoya karşı siyasi sorumluluğu ortadan kaldırılması anlamına geldiğini belirtelim… Bugün hükümet parlamentoya karşı siyaseten sorumludur. Önemli olan parlamentonun denetim ve bilgi edinme araçlarını etkin kullanabilmesidir.”
SÖYLEŞİNİN TAM METNİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:
“SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ DOĞRU SEÇENEK DEĞİL”