spot_img
23.8 C
Lefkoşa
spot_img

BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI VE DIŞİŞLERİ: “AB RUM YÖNETİMİ’Nİ ŞIMARTMAYA DEVAM EDİYOR”

Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı,  AB Dışilişkiler Konseyi’nin dün aldığı kararla Kıbrıs Türk halkının haklarını  bir kez daha birlik maskesi altında yok saydığını ifade ederek,  kararın kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Kıbrıs adasının   Kıbrıslı Rumlara ait  bir ada olmadığı,  Kıbrıslı Rumların yönetiminde  bir ada  olmadığı vurgulanarak, “Kıbrıs adasının geleceğine dair herhangi bir karar da, Kıbrıslı Türkler yok sayılarak Kıbrıslı Rumlar tarafından verilemez” denildi.

Açıklamada, AB Dış İlişkiler Konseyinin kararına ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“AB Dışilişkiler Konseyi  dün almış olduğu kararla Kıbrıs Türk halkının haklarını bir kez daha birlik dayanışması maskesi altında yok saymıştır.

Kıbrıs Türk tarafı Kıbrıs adası etrafındaki ve iki halka da ait olan hidrokarbon kaynakları konusunda iyi niyetli ve iş birliğine dayalı politikasını yıllardan beridir sürdürmektedir.

Sürekli olarak yinelediğimiz üzere, bu kaynaklara dair iş birliği önerilerimizi 2011 yılından itibaren Kıbrıs Rum liderliğine yaptık. En son geçtiğimiz temmuz ayında yeni bir öneri yaparak, GKRY’nin tek yanlı faaliyetlerinin neden olduğu açık provokasyondan doğan gerilimin azaltılmasına ve bu kaynaklara dair kararların birlikte alınmasına yönelik adımımızı attık. Bu iş birliği önerimiz de Rum tarafınca reddedildi ve tek yanlı adımlar atmaya devam edildi. Bu konuda provokasyon yapanın, maksimalist davrananın kim olduğu gün gibi açıktır.”
 
“BU ADADA İKİ AYRI İRADE, İKİ AYRI HALK VE İKİ AYRI YÖNETİM VARDIR”
 
AB içerisindeki dayanışmanın, Kıbrıs Türk halkının haklarının göz ardı edilmesinin gerekçesi olamayacağı vurgulanan açıklamada, “Bir anlaşma olmadan, Kopenhag kriterlerini açıkça ihlal etmesine rağmen, AB’ye tam üye olarak alınan yarım devlet GKRY ne meşrudur, ne de bu ada üzerinde tüm haklara sahip bir idaredir. BM’nin Kıbrıs müzakere tarihinin en kapsamlı çözüm şekli olarak ortaya attığı ve hem Kıbrıslı Türk hem de Rum meclislerinin onayıyla ilk kez iki halkın oylarına sunulan Annan Planı referandumları da göstermiştir ki, bu adada iki ayrı irade, iki ayrı halk ve iki ayrı yönetim bulunmaktadır. Bu gerçekler “dayanışma” kisvesiyle görmezden gelinemez” denildi.

 “KONSEY KARARI KABUL EDİLMEZDİR”

Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, şunlar dile getirildi:

“Açık ve net olarak belirtmek isteriz ki, Kıbrıs adası Kıbrıslı Rumlara ait bir ada değildir; Kıbrıs adası Kıbrıslı Rumların yönetiminde olan bir ada da değildir ve Kıbrıs Adasının geleceğine dair herhangi bir karar da Kıbrıslı Türkler yok sayılarak Kıbrıslı Rumlar tarafından verilemez.

Kıbrıs adasının geleceğine dair kararlar, Kıbrıs sorununun müzakere yoluyla nasıl çözüleceğine dair  kararlar da dahil olmak üzere, adayı paylaşan iki halk tarafından verilir. Kıbrıslı Türklerin dışlandığı tüm kararlar, uluslararası hukuka da aykırılık içeren bahse konu Konsey kararı da dahil kabul edilmezdir.”
 
“AB’NİN TÜRKİYE TAVRI ÜZÜCÜ”

Açıklamada, Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin  yürüttüğü Barış  Pınarı Harekatı’na  ilişkin tavrı ile ilgili ise şöyle denildi:

“Yıllardır on binlerce insanını terör belası yüzünden kaybeden Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuk temelinde, meşru müdafaa hakkını içeren Birleşmiş Milletler Şartının 51. maddesi uyarınca ve BM Güvenlik Konseyi’nin terörizme ilişkin kararları çerçevesinde, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için sürdürdüğü teröre karşı mücadelesine ilişkin AB’nin sergilediği tavır üzücüdür.

Terör bugün dünyamızda tüm insanlığı hedef alan en büyük sorunlardan biridir ve terörle mücadele tüm ülkelerin ortak paydası olmalıdır. Bu noktadan hareketle Türkiye’yi bu haklı mücadelesinde destekler ve bu harekatın en kısa sürede başarıyla tamamlanmasını temenni ederiz.”

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER