Türkiye’den KKTC’ye su taşıyan boru hattında meydana gelen arızanın tamirat bedelinin Türkiye’nin KKTC’ye ayırdığı kaynaktan ödendiğine ilişkin haberler bir türlü doğrulanamıyor.
Avrupa gazetesinin, 14 Aralık 2020-pazartesi tarihli yayını ile gündeme gelen haber, bir gün sonra Cumhurbaşkanı Tatar tarafından doğrulanmış ve geniş bir tartışmaya konu olmuştu. Yaşanan tartışmalara karşın, 900 milyon TL tuttuğu ileri sürülen tamir masraflarının gerçekte kimin tarafından ve hangi kalemden karşılandığı resmi olarak açıklanmadı.
VEKIBRIS’ın yaptığı araştırmaya göre KKTC tarafına böyle bir kaynak aktarılmış ve su borusunun tamirat masraflarının karşılanması amacıyla kullanılmış değil. Ankara’daki bilgi kaynakları ise, bu ödemenin KKTC ile imzalanan protokolde aktarılması öngörülen kaynaktan kesilerek doğrudan Ankara’da ödendiğine dair bir işaret de bulunmuyor. Bu kuşkuların aksine, ilgili ödemenin Türkiye Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapıldığına ilişkin iddialar bulunuyor.
Mali işlerle ilgili gözlemciler ise, böylesine önemli bir miktarın, hangi kalemden ve nasıl ödendiğine ilişkin haberlerin resmi bir nitelik kazanamamasının olayın “vahemetini” artırdığını belirtiyorlar. Parasal işlerdeki şeffaflık ve kamu denetimi böylesi bilgilerin gizli tutulmaya çalışılması veya dayanaksız açıklamalar ile ortadan kaldırılmış oluyor.