Hükümete eleştirileri artırdıklarının anımsatılması ile ilgili Ataoğlu, “ Sağlık ve ekonomi ile ilgili yapıcı eleştirilerimizi sürekli ilettik. Dikkate alınmadık… Tam muhalefet yapma zamanında, ülke dertlerini düşündük. Birlikte çalışma çağrılarımıza uyulmadı; kale alınmadı” dedi.
Paket servislerle ilgili açılım sürecinde bazı eksik adımlar da gözlemlediklerini anlatan Ataoğlu, negatif vaka açıklamalarının çok güzel ve değerli olduğunu ancak halkta bir rehavet havası yarattığını gördüklerini paylaştı.
Ataoğlu, “ Halkın da uymasıyla önemli bir noktaya gelindi. Ama bundan sonrası için bazı tedbirlerin devam etmesi gerekmektedir” dedi.
Ülkede bazı sektörler açılırken, Pile’deki vatandaşların unutulmamasını isteyen Ataoğlu, Kuzey’de çalışan Pile’li vatandaşlar için formül bulunması gerektiğini ifade etti.
Ataoğlu, Güney’de okuyan çocuklar için de bir takım girişimler yapılması gerektiğini söyledi.
Ülkeye kombaylar için getirilen ekiplerle ilgili de Ataoğlu, “ Bizim yaptığımız araştırmaya göre, ülkemizde kombayları kullanacak vatandaşlarımız var. Tamir edene de sahibiz. Tamam zaruri ihtiyaç var ve geliyorlar… Test süreci ve karantina konusunda yüksek hassasiyet devam etmeli” dedi.
Hükümete, turizm ve ekonomik açıdan bazı öneriler verdiklerini, yardıma hazır olduklarını aktardıklarını belirten Ataoğlu, bu çalışmaları yakın takip ettiklerini söyledi.
Ülkedeki mevcut şartların, yıllarca süregelen sorunların çözümü için bir fırsat olduğunu belirten Fikri Ataoğlu, “ Dünya yeniden inşa olacaksa, biz KKTC olarak nasıl yerimizi alabiliriz? Nasıl yeniden inşa edebiliriz? Gelin bütün Sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler, hep birlikte olalım ve KKTC’yi yeniden inşa edelim. Ayakları üzerinde durmasını sağlayalım. Eğer başkanlık sistemi gerekliyse başkanlık sistemini hayata geçirelim. Siyasi partiler de yeniden yapılanmaya gitsin. Birlik beraberlik içinde hareket edersek, eskiden daha iyi durumda olabiliriz. Alternatif bulmak bizim elimizde” dedi.
Başkanlık Sistemi de dahil sorunların kalıcı çözümü için Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ertelenmesi ile ilgili ne düşündüğünün sorulması üzerine Ataoğlu şu yanıtı verdi:
“Cumhurbaşkanlığı Seçimi ile ilgili görüşümüz 6 ay değil, bir yıl ertelenmesiydi. Salgının nasıl sonlanacağını bilemeyiz. Ekonomik öngörüler kestirilemiyor. Gelin bu seçimi erteleyelim. Herkes kendisini, ülkenin sağlığına, ekonomisine versin. Israrla 6 ay denildi. Biz herkes bu adaylığı kafasından çıkarmalıydı. Hatta adaylık müracaatı yapanların baki kalmasını önerdik. Şimdi herkes seçim var gibi hareket ediyor. Biz bu illetten hemen kurtulmak istiyoruz. Ekonomimiz istediğimiz şekilde olur. 6 ay öteledikten sonra herkes 6 ay sonuna odaklandı. Gelin 6 ay değil 1 yıl öteleyelim. 1 sene kafamızdan çıkaralım. Herşey düzelirse, yine oturur tarihe karar veririz. Hükümetin 2 partisinin adayı var. Bu varken sağlıklı karar almak zor. Herkes bu seçimi kafasından çıkarmalı. 11 Ekim’de seçim olacaksa, 2 ay önceden süreç başlar. Yani 3 ay kalmış demektir. 3 ayda neyi çözeceğiz de seçime gideceğiz. Yine ötelemek zorunda kalacağız. Ülke sorunlarını beraber çalışıp çözemezsek nasıl gideceğiz. Bu ortamda hangi insanımız sandığa gidecek. Yüzde kaç katılım olacak. Katılım düşük çıkarsa itiraz edebilecekmisin?”
Fikri Ataoğlu, ülkede üretimden söz ederken, üretim altyapısı için şimdiden çalışmaya başlamak gerektiğini sözlerine ekledi.