spot_img
15.8 C
Lefkoşa
spot_img

ASGARİ ÜCRET SAPTAMA KOMİSYONU TOPLANDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, toplantı öncesinde yaptığı konuşmada, 2019 yılının ikinci asgari ücretini belirlemek üzere ilk adımın atıldığını ifade etti.

Hükümetin, asgari ücret konusunda hassasiyetle durduğunu vurgulayan Sucuoğlu, sosyal adalet ve çalışma barışı için işveren ile işçi temsilcilerinin ortak bir paydada buluşması gerektiğini söyledi.

Bakan Sucuoğlu, toplantıda önerileri değerlendireceklerini, kısa sürede ise ikinci veya üçüncü toplantıda sonuca varılacağını kaydetti.

Asgari ücretin ekonomiyi de etkileyen bir rakam olduğunu belirten Sucuoğlu, tarafların hassasiyetinin önemini yineledi.

Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Mustafa Aroğlu da, asgari ücretin sık gündemde olmasının sağlıklı olmadığını, çoğu ülkede 2 veya 3 yılda bir belirlendiğini anlattı.

Ülke ekonomisinin iyi durumda olmadığını, ve ciddi sorunlar yaşandığını kaydeden Aroğlu, güveni sarsan uygulamaların hükümet tarafından engellenmesini beklediklerini vurguladı.

Ekonomik çarkların döneceği bir sistemin hayata geçirilmesi ve milli geliri artıracak tedbirlerin alınması gerektiğine işaret eden Aroğlu, hükümet ile işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

Hür- İş Genel Sekreteri Ali Yeltekin ise, sektörel bazda en düşük ücretin belirlenerek, bir yol haritasının çizilmesini ve her iki tarafın da kazançlı çıkacağı bir modeli istediklerini vurguladı.

DPÖ’nün 2019 yılının 6 aylık hayat pahalılığı oranını 7,57, bakanlığın ise 5,57 olarak açıkladığını belirten Yeltekin, hayat pahalılığını kimin organize ettiğini sordu.

Ülkede gıda ve akaryakıtta artış olduğunu, ekonomik örgütlerin işlevsel olmadığını anlatan Yeltekin, kaçak insan sorununun ise maksimum düzeye ulaştığını belirterek, ülkenin giriş çıkışları ile ilgili hiçbir istatistik bilginin bulunmadığını söyledi.

Yeltekin, Çalışma Bakanının ‘özel sektörde sendikalaşmaya sıcak bakmadıkları ve çalışma hayatında genel af istediği’ yönünde açıklama yaptığını kaydederek, bu açıklamaların çalışma hayatını daha da geriye götüreceğini ve bu açıklamalara katılmadıklarını belirtti.

Hür- İş Genel Sekreteri Ali Yeltekin’in konuşmasının ardından bazı konulara açıklık getirmek isteyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu ise, kendisinin bir TV programında, KKTC’de 10 bin işveren bulunduğunu, bunun 9 bin 400’ünün KKTC vatandaşı, 600’ünün ise KKTC vatandaşı olmadığını söylediğini anımsattı. 

Bakan Sucuoğlu, KKTC’de 10 bin işverenin kaçak bulunduğu yönünde yanlış bir anlaşılma olduğunu anlattı.

Özel sektörde sendikalaşma konusuna da değinen Sucuoğlu, uluslararası çalışma örgütü İLO tarafından kabul edilen sendika özgürlüğü ve sendikalaşma hakkının korunması sözleşmesinin ülkemizde de yürürlükte olduğunu anımsattı.

Sucuoğlu “ayrı bir yasa çıkarıp, çalışanları sendikalaşmaya zorlama konusunda aynı fikirde değiliz. Zorlama ile yasa çıkararak birşeyleri yaptırmak benim değerlerimin dışındadır” dedi.

Sucuoğlu, kendisinin ekonominin önünün nasıl açılacağının çalışmalarının sürdüğü bu süreçte bu konunun zamanının olmadığını söylediğini belirtti. 

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER