Kamu yönetiminde adaletli olmayı sağlamayı amaçlayan iki temel yasada yapılmaya çalışılan değişikliklerle hükümete mal veya hizmet alımında doğrudan alım yapma yetkisi verilirken devlet tarafından çeşitli sektörlere sağlanan desteklerde de rekabet yasasına uygun aranmaması olanağı sağlanıyor.
İHALE YASASI DEĞİŞİKLİĞİ
Resmi Gazete’de yayınlanan Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısında, esas yasada belirlenen ‘doğrudan alım’ maddesindeki mal ve hizmet tutarları önemli ölçüde artırılıyor. Yasada yapılacak değişiklikle tahmini değeri aylık brüt asgari ücretin 10 katını aşmayan mal ve hizmet alımları, 20 katına yükseltilirken tahmini değeri brüt asgari ücretin 20 katını aşmayan inşaat işleri de asgari ücretin 30 katına kadar ihalesiz olarak gerçekleştirilebilecek.
REKABETE DARBE
Hükümet tarafından hazırlanan bir yasa tasarısıyla da devlet yardımları Rekabet Yasası dışına çıkarılıyor. Buna göre devlet yardımlarının rekabeti bozucu etkisi olup olmayacağı Rekabet Kurulu tarafından sorgulanamayacak.
Rekabet (Değişiklik) Yasa Tasarısında, esas yasada devlet yardımlarının sınırlı alanlar dışında yasaklanmasını içeren madde ortadan kaldırılırken Rekabet Kurul’nun devlet yardımları için vermesi zorunlu olan “onay” da ortadan kaldırılmış ve kurulun görevi devlet yardımlarının izlemesi ile raporlaması şeklinde yeniden düzenlenmiştir.
AÇIKLIK VE DENETİMDEN UZAKLAŞMA
Bu iki yasa tasarısının yasallaşması halinde hükümet uygulamalarında siyasi amaçlar daha fazla ön planda tutulabilecektir. İhale Yasası’ndaki değişiklikler keyfi alımlara olanak verirken, Rekabet Yasası’ndaki yeni düzenleme hükümete istediği şekilde devlet yardımı yapma olanağı vermektedir.