İngiltere’yi ne pahasına olursa olsun Avrupa Birliği’nden çıkarmaya çalışan Başbakan Boris Johnson’un planları İngiliz Parlamentosu tarafından bozuldu. Parlamento, aynı gün gündeme gelen “anlaşmasız Brexit’i önleme yasasını” kabul ederken, erken seçim yasasını reddetti ve böylece Johnson’a bir günde iki yenilgi tattırmış oldu.
Parlamento’da Salı günü yapılan oylamayı hükümet kanadı 301’e karşı 328 oyla kaybetti.Bu oylama, Brexit sürecinin işleyeceği takvimi belirleme yetkisini hükümetten alarak, milletvekillerine verdi. Böylece, milletvekilleri, anlaşmasız bir Brexit olmasının önüne geçecek bir yasal düzenleme yapma fırsatı elde etmiş oldu. Milletvekilleri bu fırsatı, 4 Eylül Çarşamba günü yapılan oylamayla kendi taraflarına çekmiş oldu ve anlaşmasız Brexit’in önüne set çekildi. Söz konusu yasa tasarısı, Muhalefet partisi vekilleri ve Muhafazakar Parti’de isyan bayrağı açan vekillerin desteği ile, 299’a karşı 327 oyla Avam Kamarası’nda kabul edildi.
Aralarında muhalif milletvekillerinin yanı sıra, iktidardaki Muhafazakar Parti milletvekilleri ile eski bakanların da bulunduğu isimler şimdi bu adımı yasalaştırma girişimlerini sürdürecek. Yasa 4 Eylül’de Avam Kamarası’ndan geçti, şimdi Lordlar Kamarası’nın da onayını alması gerekiyor. Eğer Lordlar Kamarası’ndan da geçerse, Kraliçe’nin de onayıyla 9 Eylül Pazartesi günü yasalaşabilir.
Yasanın kabul edilmesi halinde ve İngiltere’nin 31 Ekim’e kadar AB ile herhangi bir anlaşmaya varamaması durumunda, Brexit’in 31 Ocak 2020’ye kadar ertelenmesi öngörülüyor.