Anayasa Değişklik Önerisi, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul’nun özel gündeminde ele alınarak, görüşüldü.
Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısını artırmayı öngören Anayasa Değişiklik Yasa Önerisi’nin maddeleri, Genel Kurul’da oy çokluğuyla kabul edildi.
Önerinin bütünü ise Meclis’in 6 Temmuz Pazartesi yapacağı olağanüstü birleşimde oylanacak. Önerinin kabulü için 34 milletvekilinin olumlu oyu gerekiyor.
Anayasa Değişiklik Önerisi üzerinde ilk sözü alan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Anayasa değişikliğine ilişkin paketin içeriğine yönelik bir itirazlarının olmamasına rağmen Geçici 10. Maddeye dokunmayan hiçbir öneri ve pakete evet demeyeceklerini açıkladı.
Özyiğit, ‘Anayasa değişikliği içeriği ne olursa olsun seçimle ilişkilendirilecek olması ve geçici 10. maddenin, yani vesayet rejimin kaldırılmasının en büyük engeli olan bu maddeye dokunulmaması nedeniyle temel duruşumuz gereği pakete evet oyu vermeyeceğiz. Bu temel duruşla bu paketin içeriğine itirazımız olmamasına rağmen red vereceğiz. Geçici 10. Maddeye dokunmayan hiçbir pakete de onay vermeyeceğiz’ dedi.
Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı da öneride eksiklikler olmasına rağmen anayasa değişikliğine onay vereceklerini söyledi.
Arıklı ‘Anayasa değişikliğine içimiz el vermese de, eksik de görsek onay vereceğiz. Üzgünüm ama bizi tatmin eden, bizim arzuladığımız bir anayasa değişikliği değil’ dedi.
Demokrat Parti Milletvekili Serdar Denktaş da anayasa değişikliğinin sadece yargıyı ilgilendirdiğine dikkati çekerek, Parti olarak bu değişikliğe onay vereceklerini söyledi.
Denktaş, ‘Yapılacak değişiklikler yargının daha hızlı çalışmasına olanak verecek niteliktedir. Ayrı bir referandumda yapılması daha doğrudur ama içinde bulunduğumuz ortamda bunun kaçınılmaz olduğu ve bir zorunluluk olduğu ortadadır. Sadece hakimlerin değil tüm kamu çalışanlarının emeklilik yaşının yükseltilmesi daha doğrudur’ diye konuştu.
Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Asım Akansoy da 2014 yılında anayasada yapılan değişiklikleri hatırlatarak CTP olarak anayasa değişiklik oylamasının herhangi bir seçimle yapılmaması gerektiği görüşünde olduklarını ancak anayasa değişikliğine olumlu oy vereceklerini söyledi.
Akansoy, ‘Günün sonunda bu anayasa değişikliği Yüksek Mahkemenin yargıç sayıları ile ilgili önemli olduğu için dikkate alındı. Bu anaysa değişikliği yeterli değil ancak olumlu oy kullanacağız. Çok daha samimi çok daha ciddi bir değişime gitmemiz lazım” ifadelerini kullandı…
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da 2014’de yapılan anayasa değişikliğinin toplumda karşılık bulmamasının üzücü olduğu düşdüğünü ifade ederek Anayasa değişikliğinin önemli olduğunu belirtti.
Baybars ‘Kapsamlı bir anayasa değişikliğinin ayrı bir paket olarak çalışılması konusunda hem fikirim. Bu anayasa değişiklik önerisi Yüksek Mahkeme yargıçların sayısının artırılmasına yönelik yapılan bir değişikliktir. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle yapılmasında bir mahsur görmüyorum’ dedi.
UBP Milletvekili Özdemir Berova da UBP olarak anayasa değişiklik önerisne olumlu oy vereceklerini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte halkın referandumuna sunulacak anayasa değişikliğinin kabul edileceğini düşündüğünü dile getiren Berova, yargı tarafından talep edilen değişikliğe, yargının daha iyi koşullarda çalışması için olumlu oy vereceklerini söyledi.