AB Zirve Toplantısı’nın ertelenmesi, Doğu Akdeniz’deki gerginliğin azaltılması yönünde diplomatik çabalara zaman kazandırırken yapılan temaslarda Kıbrıs sorunu hakkında da görüşler belirtiliyor.
Rumca Filelefheros gazetesi, “Zirve Öncesinde Zorlu Mücadele – AB Yetkililerinden Doğu Akdeniz’deki Temel Aktörlerle Karşılıklı Temaslar” başlığı altında verdiği haberinde, Avrupa Konseyi toplantısının bir hafta ertelenmesini fırsat bilen AB yetkililerinin, Doğu Akdeniz’deki gerginliğin azaltılması yönündeki girişimlerini arttırdıklarını iddia etti. Gazete, artan diplomasi trafiği kapsamında BM Genel Sekreteri Guterres ile görüşen Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in, Kıbrıs sorunu ile ilgili müzakerelere başlamak için koşullar ileri sürdüğünü de duyurdu.
AB ÇATISINDAKİ TEMASLAR
Zirvenin Korona yüzünden değil, zirvede olası bir başarısızlığın yaşanmaması adına zaman kazanılması amacıyla ertelendiği yönündeki Alman basınındaki iddiaları gündeme taşıyan gazete, Almanya’nın, krizin başlıca sebebi olarak Belarus’a yaptırımları onaylamayan Güney Kıbrıs’ın tutumunu gösterdiğini aktardı.
Haberde, AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’in 23 Eylül’de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştüğü, görüşme sonrasında yapığı açıklamada ise Türkiye ile Yunanistan arasında görüşmelerin başlaması kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği belirtildi. Von Der Leyen’in Erdoğan’la görüşmesinin ardından Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le de bir görüşme gerçekleştirdiği ifade edildi.
ANASTASİADİS-GUTERRES GÖRÜŞMESİ
Fileleftheros, bir diğer haberinde ise, Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüştüğünü ve Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine hazır olduğu mesajını ilettiğini yazdı.
BM Genel Kurulu çerçevesinde gerçekleşen görüşmede, Anastasiadis, KKTC’deki seçimlerin ardından müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden devamı yönünde girişim başlatacağı yönündeki Guterres açıklamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Berlin’de 25 Kasım 2019 tarihindeki görüşmede varılan uzlaşı temelinde doğrudan müzakerelere başlamaya samimi şekilde hazır olduğunu iddia eden Anastasiadis, yapıcı bir diyalogun sağlanabilmesi için uygun ortamın yaratılması gerektiğini, bunun için ise Türkiye’nin “yasadışı” faaliyetlerini sonlandırmasının şart olduğunu Guterres’e ilettiğini belirtti.
Habere göre, Guterres ise Anastasiadis’e, Kıbrıs sorununun çözümü için yeni bir girişim üstlenme niyetini dile getirirken, Türkiye’nin Akdeniz’deki faaliyetleri ve kapalı bölge Maraş’ı yerleşime açma “tehditleri” konusunda Türkiye’ye yönelik girişim gerçekleştireceğini söyledi.