İçinde bulunduğumuz hafta Ercan’ın 691 uçağa hizmet vereceği açıklandı. İnenler kalkacak; gelen de gidecek. Basit bir hesaplama ile bu hafta içinde 70 bin kadar misafirimiz olacak.
Bakanlık verilere göre KKTC’de 27 bin turistik yatak var. Bunların tümü dolsa bile 40 binden fazla insan açıkta kalacak. Otellerde konaklayacak olan KKTC yurttaşlarını ve kara kapılardan gelecek olanları da hesapladığınız zaman belki de 50 bin kadar yabancı, farklı şekillerde konaklamış olacak.
Bir süreden beri anlatmaya çalışıyoruz: Kuzey Kıbrıs’ın doğal fonksiyonlarından birisi, geçici konaklama ve eğlence olanaklarını kullanmaktır. Ekonomik sorunlara çözüm ararken, işin doğasını da dikkate almak gerekir.
Akdeniz adalarının kaderi, çevre ülkelerine hizmet sunmaktır. Şimdiki durumda bu kendini “turizm” olarak gösteriyor. Eğlenceden dinlenceye; kültürden gastronomiye; sağlıktan güzelliğe kadar “bin bir yüzlü” bir sektör olan turizm, ülke potansiyelini insanların daha keyifli bir yaşam sürme güdüsü ile birleştirmeyi gerektirir. İnsanlar, kendilerini rahat hissedecekleri, eğlence ihtiyaçlarını kendilerince karşılayabilecekleri yerlerde belirli bir süre geçirmekten mutlu oluyorlar. Dünya Turizm Örgütü verilerine göre 2024’ün ilk yedi ayında yaklaşık 790 milyon turist uluslararası seyahat etti. Bu rakam her yıl artıyor. Onlara bu hizmeti sunacaksak, odak noktamızda da onların eğlence ve dinlence ihtiyaçları olacak demektir.
Bu hafta ülkemizi ziyaret edecek 70 bin kişinin her birinin kendine göre bir geliş nedeni mutlaka vardır. Bir kısmı otelde konaklayacak, bir kısmı ailesini ziyaret edecek. Bir kısmı daire kiralamıştır; bir kısmı araba… Kimisi casinolarda şansını deneyecek, kimisi çılgınca dans edecek. Kimisi lokantada yiyecek; kimisi marketten alış-veriş yapmakla yetinecek. Çok soğuk ama denize girenler bile olacak!
Bize düşen, bu ihtiyacı karşılamayı sürdürebilecek bir düzen kurmak ve bu hizmetten ülkemize kalacak olan kazancı artırmaktır. Daha kaliteli eğlence, daha yüksek fiyat demektir. Kaliteli gıda üretimi, bu insanların memnuniyetini artırırken bizim turizm sektöründen elde ettiğimiz kazancı da artıracaktır. Nitelikli ziyaret alanları, özellikle müzeler turistlerin kent merkezlerine doluşmasını sağlayacak, esnaf mutlu olacaktır.
Kimileri hayvancılığa devam etmemizi; arpa-buğday ekerek zengin olmamızı; başka ülkeler için motor veya uçak yapmamızı hayal ediyorlar ama olmaz. Hiçbir adada olmadı; Kıbrıs’ta da olmaz!
Unutmamak gerekir; Kıbrıs adası, en müreffeh yıllarını, etrafında dönen ticaretten aldığı payı artırmayı başardığı dönemlerde yaşamıştır. Etrafımızda gördüğümüz, ziyaretçilerimize gururla takdim ettiğimiz eserlerin çoğu zaten o yıllardan kalmadır.
Doğal kaynağımız budur ve bu kaynakla da ancak turizm yapılır!