spot_img
4.8 C
Lefkoşa
spot_img

1 HAFTADA 17 YANGIN: TOPLAM HASAR 221 BİN 350 TL

15 -21 Ağustos 2022 tarihlerini kapsayan süre içerisinde, KKTC’de toplam (17) adet yangın ve (5) adet hususi servis olayı meydana gelmiştir. Yangınlar sonucu meydana gelen toplam zarar miktarı yaklaşık 221.350 TL’dir.

    Yukarda belirtilen tarih aralığında meydana gelen yangınların muhtemel sebepleri, söndürülmeden atılan sigara izmaritleri, araçların elektrik aksamlarında meydana gelen kısa devreler, güneş ışınlarının kırık cam parçalarından geçerek yoğunlaşması sonucu kuru otları tutuşturması, trafik kazası sonucu aracın alevlenmesi, elektrik trafosundan çıkan kıvılcımların kuru otları tutuşturması, temizlik maksadıyla yakılan ateşlerin kontrolden çıkması, yanlışlıkla çalıştırılan fanlı sobanın aşırı ısınıp alevlenmesi, bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından yakılma, sanayi tipi ocaktan sızan gazın alevlenmesi, mandırada çalışan şahsın sigarasını söndürmeden balyaların üzerine atması ve faal ocak üzerinde unutulan tenceredeki yağın aşırı ısınıp alevlenmesi olarak yer almıştır. Hususi servis olayları ise 6m derinliğindeki su kuyusuna düşen şahsın itfaiye ekipleri tarafından kurtarılıp sağlık görevlilerine teslim edilmesi, ağaçta ve aracın motor bölümünde mahsur kalan kedilerin kurtarılması, itfaiye personeli tarafından yangın eğitimleri verilmesi ve asansörde mahsur kalan şahısın kurtarılması olarak yer almıştır.

01 Ocak – 21 Ağustos 2022 tarihleri arasında yangına sebebiyet verdiği tespit edilen 35 kişi hakkında yasal işlem başlatılmıştır.

YANGINLARIN BÖLGELERE GÖRE DAĞILIMI
Lefkoşa4
İskele4
Geçitkale2
Gazimağusa2
Girne2
Güzelyurt2
Gemikonağı1
TOPLAM17
15 -21 AĞUSTOS 2022 TARİHLERİ ARASINDA MEYDANA GELEN YANGIN SEBEPLERİ
Sönmemiş Sigara İzmariti5
Kısa Devre4
Temizlik Maksadıyla Yakılan Ateşin Kontrolden Çıkması2
Bilinmeyen Kişi veya Kişiler Tarafından Yakıldı1
Güneş Işınlarının Kırık Cam Parçalarından Geçmesi İle Yoğunlaşarak Kuru Otları Tutuşturması1
Yanlışlıkla Çalıştırılan Fanlı Sobanın Aşırı Isınıp  Alevlenmesi1
Trafik Kazası Sonucu1
Gaz Kaçağı1
Faal Ocak Üzerinde Unutulan Tenceredeki Yağın Alevlenmesi1
TOPLAM17
15 -21 AĞUSTOS 2022 TARİHLERİ ARASINDA MEYDANA GELEN YANGIN ÇEŞİTLERİ
Kuru Ot ve Çöp4
Motorlu Araç4
Ev3
Bahçe2
Anız2
Balya1
Ekin1
TOPLAM17
HUSUSİ SERVİSLERİN BÖLGELERE GÖRE DAĞILIMI
Girne2
Lefkoşa2
Geçitkale1
TOPLAM5
15 -21 AĞUSTOS 2022 TARİHLERİ ARASINDA MEYDANA GELEN HUSUSİ SERVİS OLAYLARI
Can Kurtarma4
Yangın Eğitimi1
TOPLAM5

PGM İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ YANGIN TEDBİRLERİ BİR KEZ DAHA HATIRLATTI..İŞTE YANGINLARA KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER:

  1. 1 Mayıs – 31 Ekim tarihleri arasında temizlik maksadı ile olsa bile her türlü ateş yakmak yasaktır. Ateş yakmaya müsait olmayan alanlarda yakılan ateşin kontrolümüz dışına çıkıp yangına sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır.
  2. Seyahat halinde iken araçlarımızdan yol kenarlarına ve arazi içerisine sigara izmariti atılmamalıdır.
  3. Sigara izmaritlerinin tamamen söndüğünden emin olmadan çöp bidonları içerisine ve yanabilecek madde ve malzemeler üzerine atmayınız.
  4. Çevreye atılan cam şişeler ve içi su dolu pet şişeler güneş ışınlarından mercek görevi görüp yangına sebebiyet vermektedir.
  5. Faal durumdaki ocak üzerinde unutulan tavanız alev alırsa, panik yapmayın ilk olarak ocağın altını kapatın, yangın söndürme cihazınız ile müdahale ediniz, eğer yangın söndürme cihazınız yok ise, yakınınızdaki bir bezi ıslatarak fazla suyunu aldıktan sonra tavanın üzerini ıslatmış olduğunuz bez ile örtün ve soğumasını bekleyin. Kesinlikle su ile müdahale etmeyin, su yangının daha fazla büyümesine sebep olmaktadır.
  6. Herhangi bir tehlike teşkil eden trafo merkezi, elektrik direği, birbirine temas edebilecek elektrik telleri, ayrıca kötü hava koşullarında elektrik tellerinin üzerine düşebilecek ağaç dallarını gördüğünüzde Alo 188 Elektrik Arıza ihbar hattını aramanız önemle rica olunur.
  7. Gaz ocakları ve gaz ile çalışan şofbenlerin tüp bağlantı hortumlarını yılda birkaç kez sabun köpüğü ile sızdırmazlık testine tabi tutunuz. Yıpranmış hortumları yenisi ile değiştiriniz. Gaz hortumlarının uzunluğu 1.5 m olmalıdır. Ayrıca hortumların her iki ucuna, gaz saatinin çıkış yeri ile soba veya gaz ocağının giriş kısımlarına kelepçe takınız.
  8. Herhangi bir gaz kaçağı olduğunu düşündüğünüz anda elektrik prizlerini açmayınız ve içeride biriken gaz sıkışması nedeni ile kesinlikle kıvılcım oluşturabilecek bir alet ile (cep telefonu, fener vb. gibi) içeriye girmeyiniz. Elektriği şalterden kapatın ve kapı ile pencereli açın son olarak ise bir süpürge alarak ortamdaki biriken gazın dışarıya tahliyesini sağlayınız.
  9. Araçlarınızın, İş yerleriniz ve konutlarınızda elektrik tesisatlarında aşırı yüklemeden dolayı meydana gelecek olan kısa devreleri önlemek amacı ile elektrik tesisatlarının kontrolünü uzman kişilere yaptırınız.
  10. Araçlarınızın içerisinde azami 2 kg kapasiteli kuru kimyevi toz tipi yangın söndürme cihazı bulundurulması ve bu cihazın kullanımının öğrenilmesi, yangının büyümesini ve çıkacak olası bir tehlikeyi önleyecektir.
  11. İş yerinizi ve konutunuzu herhangi bir yangın riskine karşı sigortalamanız, oluşacak maddi hasarı gidermenizde size yardımcı olacaktır.
  12. Herhangi bir duman veya ateş belirtisi gören vatandaşlarımızın hemen ALO 199 İtfaiye Yangın İhbar hattı, ALO 177 Orman Yangın İhbar hattı ve 155 Polis İmdat hattına ulaşmaları önemle rica olunur.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER