Tip 2 diyabet, teşhisi zor olabilen bir hastalık. Geç belirtiler vermesi veya belirtilerin oldukça genel olması gibi sorunlar, ilerlemesine neden olabiliyor. Kontrol altına alınmadığı durumlarda ise tehlikeli seviyelere yükselen kan şekerini bir an önce sağlıklı seviyelere indirmek gerekir. Bu nedenle doğru beslenme oldukça önemlidir.
Saudi Medical Journal dergisinde yayınlanan bir araştırma, kereviz tüketmenin kan şekeri seviyeleri üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu tespit etti. Araştırmacılar, kereviz yaprağı ekstraktının yaşlı diyabet hastalarındaki kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisi analiz edildi.
Prediyabet, kan şekeri seviyelerinin normalden yüksek olduğu, ancak henüz tip 2 diyabet teşhisi konulacak kadar yüksek olmadığı bir sağlık durumudur.
Yapılan bu çalışma ise Mart ve Kasım 2014 aralığında Endonezya, Banda Aceh, Syiah Kuala Üniversitesi Tıp Fakültesi’den gerçekleştirildi. Çalışma, 60 yaşından büyük 16 diyabet öncesi (prediyabet) hastası olan yaşlı kişileri içeriyordu.
Rastgele iki gruba ayrılan bu kişilerin bir grubuna kereviz verilirken diğer gruba verilmedi. Tedavi sırasında 12 gün boyunca yemekten 30 dakika önce günde üç kez (sabah, öğleden sonra ve akşam) olmak üzere 250 mg dozda kereviz yaprağı ekstresi verildi.
Araştırmacılar kereviz yaprağı ekstresi kullananlarda, tokluk şekerinde “önemli bir düşüş” olduğunu tespit etti. Kereviz tüketen grupta tedavi sonrası tokluk kan şekeri seviyeleri %19,5 azaldı.
Postprandial Plazma Glikoz Testi, belirli miktarda karbonhidrat içeren bir yemeğin ardından kan şekeri seviyelerini ölçen bir kan testidir. Tüketimin ardından iki saat sonra kan testi yapılır. Araştırmacılar, bu test sayesinde kerevizin kan şekeri düzeylerini düşürmede oldukça etkili olduğu sonucuna vardı.
KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN GENEL BESLENME İPUÇLARI
Kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak için glisemik indekse dikkat etmelisiniz. GI (glisemik indeks), karbonhidrat içeren gıdalar için bir derecelendirme sistemidir. Her bir yiyeceğin tek başına yendiğinde kan şekeri seviyenizi ne kadar hızlı etkilediğini açıklar.
Vücudunuz tarafından hızla parçalanan ve kan şekerinde hızlı bir artışa neden olan karbonhidratlı yiyecekler GI değeri yüksek olarak tanımlanır. GI değeri yüksek olan gıdalar;
- Şeker ve şekerli yiyecekler
- Şekerli meşrubatlar
- Beyaz ekmek
- Patates
- Beyaz pirinç
Düşük veya orta GI değerine sahip gıdalar ise daha yavaş parçalanarak zamanla kan şekeri seviyelerinde kademeli bir artış gerçekleştirir. Bu yiyecekler ise meyve ve sebzeler, yulaf, bakliyat gibi tam tahıllı yiyeceklerden oluşur.
TİP 2 DİYABET BELİRTİLERİ
Birçok insan farkında olmadan tip 2 diyabet hastasıdır. Bunun sebebi ise; semptomların kendisini ya çok geç ya da neredeyse hiç göstermemesidir. Dikkatli olunması gereken belirtiler ise;
- Geceleri sıklıkla idrara kalkmak
- Her zaman susamış hissetmek
- Çok yorgun hissetmek
- Çabasız bir şekilde hızla kilo vermek
- Genital bölgede kaşıntı veya tekrar eden pamukçuk
- Geç iyileşen yaralar veya kesikler
- Bulanık görüş
Ulusal Sağlık Servisi’ne göre tip 2 diyabet semptomlarından herhangi birine sahipseniz bunu kontrol ettirmekte fayda bulunuyor. Böylece erken aşamalarda fark edilen bu rahatsızlığı doğru adımlar sayesinde, uzmanlar danışmanlığında, kolaylıkla yaşanabilir hale getirebilirsiniz.