Kuzey Kıbrıs’ta özellikle esnaf ve zanaatkarlar zor günlerden geçerken bu alandaki ekonomik durgunluğu aşmak için üniversitelerde öğrenim görenlerin yoğun bir şekilde adaya getirilmesinden başka çözüm bulunamıyor. Hükümet ve iş örgütleri, 30-40 bin kadar yükseköğrenim gencinin adaya getirilmesinin başarılması halinde çarşının canlanabileceğinin ve esnafın iş yapmaya başlayabileceğinin hesaplarını yapıyor.
Hükümet ve iş insanlarının bu yaklaşımı nedeniyle yapılan toplantılarda yükseköğrenim gençlerinin adaya getirilmesinin koşulları üzerinde çeşitli çalışmalar sürdürülüyor.
Bu koşulların başında adaya girişlerdeki koşulların neler olaması gerektiği yer alıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından dün (23 Ağustos, 2021) yapılan bir açıklamada, kırmızı katagorideki ülkelerden Kuzey Kıbrıs’a gelecek olan öğrencilerin, 14 günlük karantinayı kendi konutlarında geçirebilecekleri açıklandı. Bunun dışında otellerde karantinaya girecek öğrencilerinin beş bin TL tutarındaki karantina ücretinin nasıl karşılanacağı tartışma konusu haline gelmiş durumdadır. Bazı kaynaklar bunun devlet tarafından karşılanmasının kararlaştırıldığını belirtirlerken bu konuda henüz daha resmi bir açıklama yapılmamış olması dikkat çekiyor. “Meteliğe kurşun atar” duruma gelmiş olan Maliye Bakanlığı’nın 150 milyon TL kadar bir kaynağa ihtiyaç hissettiren böyle bir yükümlülüğün altına girmesine ise imkansız gözü ile bakılıyor.
YÜZYÜZE EĞİTİM
Üniversitelerdeki eğitimin “seyreltilmiş” yapılacağı açıklanmış olmasına karşın bu seyretilmiş eğitimin nasıl olacağı da açıklığa kavuşturulmayı bekliyor. Yüzyüze ve sınıflarda yapılacak eğitime katılacak öğrencilerin farklı gruplara bölünmesi, üniversitelerin ihtiyaç duydukları öğretim görevlisi sayısını artırması bakımından üniversitelerin buna olumlu yaklaşması beklenmiyor. Salgına karşı ilk önlem olarak harcamalarını kısıtlayan ve yeni öğretim elemanı ihtihdamından kaçınan üniversitelerin çevrim içi eğitim konusunda daha arzulu olmaları ise gözlerden kaçmıyor.
Öğrencilerin de çevrim içi olarak yapılacak eğitime daha fazla ilgi göstermesi ve üniversitelere kayıt yaptıran öğrenci sayısının yükselmesi olasılığı çevrim içi eğitimi cazip hale getiriyor.
Kıbrıs Türk ekonomisi için hayati öneme sahip olan yükseköğretimin hangi koşullarda sürdürüleceği tartışmalarının en geç bir hafta içinde sonuçlandırılması ve yeni koşulların üniversiteler tarafından ilan edilmesi bekleniyor.