TV2020’de Funda Bedir’in “sağlık ve yaşam” programının konuğu olan beslenme uzmanı Çağla Erçağ, yaz aylarında nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı. Karbonhidratlardan uzak durmanın kilo vermeye yetmeyeceğini belirten Erçağ, dengeli beslenmenin kilo vermek için temel bir unsur olduğunu vurguladı.
Beslenme uzmanı Çağla Erçağ şunları söyledi:
“Öyle bir döneme geldik ki Covid bizi darmadağın etti. En önemli konu bağışıklık ve dengeli bir şekilde beslenebilmek. En büyük hatamız tek yönlü beslenmek. Vücutta sarkma dediğimiz, ne yazık ki görmekten hoşlanmadığımız vücut dejenerasyonları hep yanlış beslenmeden kaynaklıdır. Dolayısı ile bağışıklık düşmüş oluyor.”
“Vücut analizinde kas grubu, yağ grubu ve vücuttaki sıvı oranınınbir dengesi bizim için en önemli şey. Karbonhidratın da proteinin de yağların da vücuda dengeli bir şekilde alınıyor olması bunlarla birlikte ve arkasından sporla desteklediğimizde dengeli olabiliyor.”
“Şu aralar en büyük problemimiz yanlış bilinen diyetlerle karbonhidratı en az almaya çalışıp ta proteini en yüksek şekilde beslenmeye çalışıp vücudumuzu ne yazık ki sıkıntıya sokuyoruz.”
“Protein alıp kaslarımızın artmasını bekliyoruz. Vücudun kilo vermesi için karbonhidrata ihtiyacı var. Sen glikojen depolarını boşaltmışsın sadece proteinle beslenmişsin ve kilo vermeyi umuyorsun. Bunun imkânı yok. Hepsinden alıp, hareket edip, fiziksel aktiviteyi arttırıp kilo vermeyi hesaplayacaksınız. Aslın da olay bu!”
“Yanlış bilinen şeyler olduğu için aslında hepsine değinmek bile mümkün değil. Ama doğru beslenmeyi hedefleyip ona göre yönlendirmede bulunduğumuzda sonucu alıyoruz.”
“Tabağa ne kadar karbonhidrat koymayı öğrendiğinizde, sonucu çok daha rahat alacaksınız. Porsiyon kontrolü çok önemli.”
“Yumurta altın değerinde bizim için önemli, bitkisel proteinler; kuru baklagiller kullanıyoruz ve zaten posası yüksek, bağırsakları çalıştırma açısından çok besleyici olduğundan ötürü beslenmemizi dengeleyebiliriz.” “Her gün bir saat yürüyüş yapalım mesela, yürüyüşe çıkmadan önce karbonhidratı dengeleyecek şekilde bir ara öğün yapılabilir. Sonrasında da kaslar artık yorulmuştur protein depolayacak bir ara öğün yapılabilir. Ve direkt yemeğe geçilebilir.”