Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, TAK’a yaptığı açıklamada,bakanlığın önümüzdeki döneme yönelik plan, proje ve hedeflerini anlattı.
Üstel, KKTC ekonomisinin lokomotif sektörü olan turizmin geliştirilmesi, daha fazla turistin ülkeye gelmesi, yatak kapasitesinin, uçak seferlerinin artırılması ve bilet fiyatlarının ucuzlaması için Türkiye Cumhuriyeti’ndeki ilgililerle göreve geldiği günden itibaren yoğun bir çalışma içine girdiğini anımsattı.
Türkiye ziyaretleri öncesinde ülke turizmini KITOB ve KITSAB yetkilileriyle değerlendirdiklerini belirten Üstel, İstanbul’da THY ile görüştüklerini ve yardım talep ettiklerini söyledi.
Ulaşım konusunda iki devlet havalimanlarındaki yüksek vergilerin asgariye indirilmesi yanında biletlerde bir tavan fiyat belirlenmesini istediklerini ifade eden Üstel, tarafların bu konularda teknik bir çalışma için zaman istediğini kaydetti.
Üstel, THY ve Anadolu Jet’in ülkeye seferlerini artırmasını istediklerini, bunun yanında bağlantılı uçuşların yapılmasını talep de ettiklerini belirtti.
Üstel, Hatay yönündeki seferlerin başladığını, Karadeniz’den KKTC’ye direk seferlerin ise önümüzdeki yıl başlaması yönünde söz aldıklarını dile getirdi.
Sorunların çözümü ve geleceğe yönelik atılacak adımlarda siyasi iradenin önemli olduğunu ifade eden Üstel, THY şemsiyesi altında “North Cyprus” şirketinin yaratılmasını istediklerini de kaydetti.
Ulaşımda hava yolu kadar deniz ulaşımının da çok önemli olduğunu söyleyen Üstel, deniz ulaşımı ile ilgili çalışmalar yaptıklarını da söyledi.
Bakan Üstel, Lokmacı sınır kapısından ülkeye yoğun bir turist geçişi olduğunu, özellikle Güney’den gelenlerin sıcakta beklemesi nedeniyle KKTC hududuna kadar olan yerde yapımına başlanan gölgeliğin yüzde 80’inin tamamlandığını ifade etti.
Üstel, Lefkoşa Surlariçi’nde yıkılmaya yüz tutan evlerle ilgili 2020 bütçesine kaynak koymak için çalışma başlattıklarını da belirtti.
Önlerine birçok hedef koyduklarını ancak hedeflere kavuşmak için siyasi istikrara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Üstel, bakanlık olarak üniversitelerle de işbirliğinde çalışarak ülkenin 10 yıllık turizm kalkınma planını yapmak istediklerini kaydetti.
Turizm Bakanı olarak en büyük hedefinin ülkedeki yatak kapasitesi ve turist sayısını artırmak olduğunu belirten Bakan Üstel, bu hedefini bir önceki bakanlığı döneminde yakaladığını, şimdi ise 4 yılsonundaki hedefi; 2 milyon turist 40 bin yatak kapasitesi ve 2 milyar TL gelir olarak koyduğunu ifade etti.
Üstel, Girne Antik Limanı’nada artık bir el atma zamanının geldiğini vurgulayarak, bu çerçevede bir ön düzenleme projesi başlattıklarını ve bu projenin Ağustos ayı içinde biteceğini kaydetti.
Projenin tamamlanmasının ardından limanın 3 ay kapatılacağını ve iyileştirme çalışmasının başlayacağını ifade eden Üstel, “Bu konuda esnafla da anlaştık. 2020’de Girne Antik Liman yenilenecek. Girne Belediyesi ile de limanda müşterek hareket edilecek, yetki karmaşası olmayacak” dedi.
Ünal Üstel, işletmelerde otellerde hizmet ne kadar iyi olursa ülkeye turistin o kadar çok geleceğini belirtti.
Üstel, çevre ile ilgili de gerekli adımların atılacağını, bu çerçevede ilk olarak bakanlığın girişimleri ile yarın Gürdağ Katı Atıkları Bertaraf Merkezi’nin ilk etabının açılacağını kaydederek, bu merkezin açılmasıyla süresi dolmuş ilaçlar, tehlikeli atıklar, kimyasallar ve benzeri tüm atıkların imha edileceğini anlattı.