RUMLAR TARTIŞIYOR: ‘DEVLET’ DEĞİL ‘TOPLUM’ OLARAK MI, KATILACAĞIZ?

Kıbrıs Rum tarafındaki önemli siyasi güçler, toplanacak olan Beşli Konferans’a “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak mı; “Kıbrıs Rum Toplumu” olarak mı katılacaklarını tartışıyorlar.

0
blank

Türkiye ve Kıbrıs Türk yetkililerinin iki devletli çözümde ısrar etmesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in raporunda ise “arzu edilen çözüm şekline” atıf yapmaması, Kıbrıs Rum yönetimini kaygılandırdı. 

Fileleftheros gazetesine göre Anastasiadis gerek 11 Ocak’ta telefonla görüştüğü Genel Sekreter Guterres’e, gerekse Ada’ya yaptığı son ziyaret sırasında Jane Holl Lute’a, Türk tarafının iki devlet çözümündeki ısrarının zemin kazanabilecek olmasından duyduğu endişeyi iletti. Son görüşmelerinde Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’a da “Prosedür, BM şemsiyesi altında ve Güvenlik Konseyi kararları zemininde kalmalı. Kıbrıs sorununda bugüne kadar üretilen çalışma da göz ardı edilmemeli ve prosedür sonlandığı noktadan başlamalı” görüşünü iletti.

Anastasiadis, AB Dış Siyaset ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josepp Borrell ile önceki günkü görüşmesinde de aynı mantıkla hareket etti. Kıbrıs sorununun da ele alındığı görüşmede çözüm zemininin “iki bölgeli, iki toplumlu federasyon” olması gerektiği tezini yineledi ve Rum tezinin Türkiye’ye iletilmesini istedi. 

RAPOR GÜNEY’İ KARIŞTIRDI

Fileleftheros, başka bir haberinde ise DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un, Kıbrıs sorunundaki icraatları ile “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni topluma indirgediği ve çözüm perspektifini ortadan kaldırdığı gerekçesiyle Anastasiadis hükümetine ağır eleştirilerde bulunduğunu duyurdu. 

Papadopulos “Beşli Konferans’ın ilan edildiği 3 Kasım 2020 Ortak Açıklamasının boşluklar ve eksiklikler içerdiği” uyarısında bulunduğunu hatırlatarak “Müzakerelerin zeminine hiçbir atıf yapılmadı. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin davet edilmesi konusuna hiçbir atıf yok. Şimdi bu ifadeler Genel Sekreter’in Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması ve Kıbrıs sorunu ile ilgili raporlarında da yer almıyor. Müzakere zeminine hiç atıf yapılmıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti’ne hiç atıf yapılmıyor. Bizi topluma indirgediler ve çözüm zemini yok oldu” dedi.

AKEL VE DİĞERLERİ DE KAYGILI

Diğer partiler de gelişmelerden kaygı belirttikleri açıklamalar yaptı. AKEL, Anastasiadis’in, Genel Sekreter’in işaret ettiklerine ikna edici şekilde cevap vermesi gerektiğini belirtti. Açıklamada “müzakere masasına iki devlet çözümü, yani taksim konulsun diye Kıbrıs sorununun çözüm zemininin sorgulanmakta olduğu bir dönemde tehlikeler ancak iki bölgeli, iki toplumlu, BM kararlarında belirtilen şekliyle siyasi eşitliği olan bir federasyona sarsılmaz bir tutarlılık ile önlenir” ifadesine yer verildi.

EDEK Genel Sekreter Pontios Platusvari, KKTC ile Güney Kıbrıs arasında eşit mesafe politikası izlediğine dikkat çekerek bunun “akıl almaz olduğunu” savunurken Vatandaşlar İttifakı da, BM Genel Sekreteri’nin raporunda Türkiye’yi suçlamamasının da “Kıbrıs Rum idaresi ifadesini kullanmasının da kabul edilemez olduğunu” öne sürdü.  Eski Rum Meclis başkanlarından Yannakis Omiru ise Rum Yönetimi Başkanı’nın, gayriresmî beşli konferans öncesinde, konferansa “Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı ve Kıbrıs Rum toplumu lideri olarak katılacağını beyan etmesi ve tutanağa böyle kaydedilmesini istemesi gerektiği” görüşünü savundu. Omiru “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yasal temsiliyeti bu şekilde sağlanacak ve meşruiyetinin herhangi bir şekilde sorgulanması tehlikesi savuşturulacak. Genel Sekreter bu olguyu teyit etmek ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıyan BM kararlarının emrinde hareket etmek zorundadır” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz