spot_img
9.8 C
Lefkoşa
spot_img

TATAR:”KIBRIS’TA YAN YANA İKİ DEVLET TEMENNİMİZDİR”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’le bu akşam ara bölgede gerçekleştirdiği gayrı resmi görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda basına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar, kırıcı olmadan, iyi niyet çerçevesinde bir anlayışla bu akşamki toplantıdan ayrıldıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Kıbrıs Türk tarafı yine iyi  niyetini göstererek, süreci ona göre yönetmek için üzerine düşeni yapabileceğini gösterdi. Bu müşterek bir davadır. Kıbrıslı Türklerin Türkiye Cumhuriyeti’yle yıllardan beridir sürdürdüğü bir ulusal davadır. Bizim Türkiye ile istişare içinde, 5’li konferanstan da yapacağımız değerlendirme ile kendi düşünce ve fikirlerimizi beklentilerimizi ortaya koymak suretiyle bu süreci yönetmek Kıbrıs’ta yan yana, işbirliği içinde yaşayabilecek iki devlet formülüyle bu işi sürdürüp başarabilmek tabi ki temennimiz ve niyetimizdir.”

Bu akşam BM gözetiminde Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades ile bir araya geldiklerini, görüşmenin gayrı resmi bir tanışma toplantısı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu akşamki toplantıda çok detaya girmeden çeşitli konuların ele alındığını söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yazdığı bir mektup olduğunu, kendisinin de o konuyla ilgili görüşlerini ifade ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, bu akşamki görüşmede, Kıbrıs’ın gerçekleri, kendisinin halktan aldığı onay, yetki ve bu doğrultuda yeni bir takım beklentilerin doğduğunu dile getirdiğini kaydetti.

“1977’DEN BU YANA SÜRDÜRÜLEN FEDERAL TEMELDE BİR ANLAYIŞ ARTIK UMUT VERMİYOR”

Kıbrıs Türk halkına 1977’den bu yana sürdürülen federal temelde bir anlayışın artık umut vermediğini ve dolayısıyla yeni fikirlerle masaya oturmanın zamanının geldiğini aktardığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, zaman geçtikçe Kıbrıs Türk halkının bu beklentilerini karşılama noktasında iradesini ortaya koyduğunu, bu meselenin daha da ileriye götürülmesi için BM Genel Sekreterinin uygun göreceği bir zamanda 5’li bir konferansta meselelerin değerlendirilebileceği, sürecin o şekilde yönetilmesinin konuşulup tartışıldığını vurguladı.

5’li konferans fikrinin önce Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, bu konun BM’nin mektubunda da yer aldığını, kendilerinin de böyle bir beklenti içinde olduklarını ifade etti.

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in buna sıcak baktığını ifade ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu akşamki görüşmeleri içinde Maraş konusunun, hidrokarbon, Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargo ve izolasyonların artık kabul edilemez bir noktada olduğu, insan haklarına aykırı olduğunun konuşulduğunu kaydetti.

Karşı taraftan buna olumlu yanıt almanın beklenemeyeceğini, onların da kendi fikirleri görüşleri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bu süreci bu şekilde ileriye götürmek için bir süreç izleneceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Biz hiçbir zaman görüşmeye gitmeyiz, görüşmeden kaçıyoruz gibi bir düşünce içinde olmadık” dedi.

1977’den bu yana sürdürülen federal temelde bir anlaşma zeminin, Crans Montana’da son yaşananlardan sonra artık pek de umut vermediğini görüşmede yeniden dile getirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, çok kırıcı olmadan Kıbrıslı Türklerin pozisyonunu ortaya koyduklarını, müzakereciler olmadan sadece çerçevenin ele alındığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Tatar, BM’ye toplantı için teşekkür ederek, “Bundan sonraki süreç 5’li konferansta netleşecektir” dedi. 

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER