AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel’de yapılan AB Dış İlişkiler Konseyi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, Belarus’un yanı sıra Libya, Afrika Birliği ile ilişkiler, Venezuela, Rusya, Lübnan ve Doğu Akdeniz gibi konuları ele aldıklarını söyledi.
Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan seçimde hile yapıldığı gerekçesiyle mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun meşruiyetini tanımadıklarını belirten Borrell, muhalefetin, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözetiminde yapılacak yeni bir seçim teklifini desteklediklerini söyledi.
Muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya ile AB dışişleri bakanlarının bir araya geldiğini hatırlatan Borrell, Belarus halkının kendi kaderini belirlemesine destek verdiklerini söyledi.
“Yaptırımlar, oy birliği sağlanamadığı için mümkün olmadı.” diyen Borrell, konunun, 24-25 Eylül’de yapılacak AB liderler zirvesinde görüşüleceği bilgisini aktardı.
RUMLAR ENGELLEDİ
Borrell, Belarus’a yaptırım uygulanabilmesi için oy birliğiyle karar alınması gerektiğini hatırlatarak, Kıbrıs Rum tarafı nedeniyle oy birliği sağlayamadıklarını, Rum tarafının aslında Belarus’a yaptırıma karşı olmadığını ancak Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını istediğini açıkladı.
Borrell, “Bu, yüksek gerilimli siyasi bir sorun. Bunu AB Konseyi çözmek zorunda. Nasıl olacağını da şu anda söylemek mümkün değil” dedi.
Borrell, Doğu Akdeniz konusunda ise olumlu bazı gelişmeler gördüklerini ancak Yavuz gemisi ile ilgili Navtex’in uzatılmasını esef verici olarak değerlendirdiklerini belirterek, bunun, 24-25 Eylül’de yapılacak AB zirvesinde görüşülecek ana konulardan biri olduğunu söyledi.
ALMANYA İSTEMİYOR
Kıbrıs Rum tarafı, Türkiye’ye yaptırım uygulanması halinde Belarus’a yönelik yaptırımlara onay vermeye hazır.
Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis, “Değerlerimiz ve temel prensiplerimizin ihlali konusunda farklı şekilde hareket edilmemeli. Mantıklı davranılmalı” derken, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas toplantı öncesinde konuşarak, “Lukaşenko tarafından barışçıl göstericilere karşı uygulanan şiddet kabul edilemez. Avrupa Birliği Lukaşenko’ya karşı yaptırım uygulayıp uygulamayacağı konusunu da tartışılmalı” demişti.
Bu arada EuroNews sitesinin verdiği habere göre AFP haber ajansına konuşan birçok kaynak Almanya’nın “diyaloğa zarar vereceği” gerekçesi ile Türkiye’ye yaptırım uygulamak istemediğini belirtti.Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları 24-25 Eylül tarihlerinde Doğu Akdeniz’de Türkiye Kıbrıs ve Yunanistan arasından yaşanan sondaj krizini görüşecek.