Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Bayrak Radyo Televizyon Kurumu 2020 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı da ele alındı…
Tasarı üzerinde söz alan YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, BRT’nin halkın sesini yansıtması gereken tarafsız yayın anlayışıyla her kesime yer veren bir kuruluş olması gerektiğini belirtti.
BRT bütçesine ayrılan 126 milyon TL’nin 124 milyon TL’sinin halkın cebinden çıktığını, kurumun sadece 2 Milyon TL’lik geliri olduğunu savunan Arıklı, ‘126 milyon TL, orada çalışan 500 civarındaki emekçiye helal olsun’ dedi.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de BRT’nin Kıbrıs Türk toplumunun var oluş mücadelesindeki sesi olduğunu ancak KKTC ilan edildikten sonra herkesin sesini yansıtması gereken BRT’nin sadece iktidarın sesini yansıtmaya başladığını savundu.
BRT yasasına da değinen Özyiğit, hükümetleri döneminde bu konuyu çok konuştuklarını ancak çeşitli nedenlerle yasanın geçirilemediğini belirterek, BRT’den gelen farklı sesler olduğunu gözlemlediklerini de kaydetti.
CTP milletvekili Erkut Şahali de 8-11 Haziran dönemini kapsayan dönemde ana haberi takip ederek bir istatistik çıkarttıklarını belirterek, “Ana haberlerde Başbakan Ersin Tatar ana haberlerin yüzde 14, HP %14, UBP %29, diğer haberler ise %41yeraldı. CTP’nin bu haberler içindeki payı %2 oldu. CTP bu ülkenin ana muhalefet partisidir ve protokoldeki yeri hükümetin hemen ardından gelir” dedi.
Hükümet programında BRT’nin yer aldığı maddeyi hatırlatan Şahali, BRT’nin çok daha ustaca yönetilmesi gerektiğini söyledi, ayrıca, hükümetin BRT yasasının güncellenmesine ilişkin bir girişimi olmamasını eleştirdi.
Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Hamza Ersan Saner de Kıbrıs Türk Halkı’nın sesini dünyaya duyuran BRT’nin daha ileriye gitmesi için hükümet olarak her türlü katkıyı yapmaya devam edeceklerini belirtti.
Muhalefetin sesini kesmek diye bir çabanın olmadığını ifade eden Saner,
“İddia ediyorum ki bu dönemde daha fazla seslilik yapmamız gerekir. Bu güzide kurumuzun bütçesini engellemeyelim ve engelleri hep birlikte kaldıralım’ dedi.
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu da BRTK’da bütçe dışında özellikle mahalli bütçeden desteklenen yatırımlar olduğuna işaret etti.
“32 maddelik 2020 bütesi içerisinde yer alan yasa maddelerini dikkatle uygulayalım ki BRT’nin geleceği ile ilgili sorun olmasın” diyen Amcaoğlu, hem yasal gerekliliklere hem yürürlükte bulunan Başbakanlık genelgelerine uyulması çağrısı yaptı.
Başbakan Ersin Tatar da KKTC’de bulunduğumuz ortamda teknolojinin de verdiği imkanlarla herkesin sesini duyurabildiğini belirtti.
Tatar ‘BRTK’nın haberlerinde ve yayınlarında Başbakana şu kadar yer verildi, muhalefete şu kadar yer verildi. Bir yanlışlık varsa düzeltilsin. Hiçbir zaman ne müdürünü ne yayıncısını arayarak serzeniş veya seslenişim olmamıştır. Oradaki yayın akışı içerisinde yoğunluk heberler bizim açıklamalarımız belki ziyaretçilerimiz birleştiğinde zaman açısından daha fazla yer verilmiş olabilir, yaptığımız iş icabı. Bizim sesimiz daha fazla çıksın diye bir müdahalemiz yoktur’ dedi.
Tatar, BRTK’nın çeşitli özel yayınlara da katkı yaptığına dikkati çekti.
Yerli kanalların izlenme oranları azdır diye serzenişler olabildiğini ancak yerli kanalların reytinglerinin de giderek arttığını söyleyen Tatar, BRTK’nın Kıbrıs Türk Halkının sesi olduğunu bu nedenle internetiyle, radyolarıyla yoluna devam edeceğini söyledi.
BRTK’da yayıncılık ilkelerine bağlı olarak yapılan yayınların, KKTC’nin dünyaya verdiği mesaj olduğunu ifade eden Tatar BRTK yasasının tekrar gözden geçirilmesi ve kadro olaylarının düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Tatar ‘Bu konuyla şu anda ilgileniliyor ama önümüzdeki dönemde bu yasanın meclise gelmesi gerekiyor. Bu çalışanların beklentisidir. Yıllarını vermiş insanlar var. BRTK’da geniş bir yelpazede hizmetler verilmektedir. Bu hizmetleri verenler de bizim insanlarımızdır. Onlara da teşekkür ediyorum’ dedi.
BRTK’nın devletin sesi olduğunu ve devletin sesinin en iyi şekilde duyurulmaya devam edeceğini vurgulayan Tatar BRTK’ya gerekli yatırımların yapılması gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Bayrak Radyo Televizyon Kurumu 2020 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oy çokluğuyla onaylandı.