spot_img
15.8 C
Lefkoşa
spot_img

ABD, MISIR VE FRANSA’DAN TÜRKİYE’YE DOĞU AKDENİZ TEPKİSİ

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus yaptığı yazılı açıklamada “ABD, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında sondaj faaliyetleri yapmak için devam eden girişimlerinden ve son olarak sondaj gemisi Yavuz’un Karpaz Yarımadası açıklarına sevk edilmesinden derin endişe duymaktadır.” ifadelerini kullandı.

blank

Yavuz gemisinin bölgeye gönderilmesini “provokatif” ifadesiyle tanımlayan Ortagus, “Türk yetkilileri bu operasyonları durdurmaya çağırıyor, tüm tarafları da sakin davranmaya ve bölgede gerilimi artıracak adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine Akdeniz’e kıyısı olan Mısır da tepkisini dile getirdi. Mısır Dışişleri Bakanlığı uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizerek “Türkiye’nin tek taraflı olarak yaptığı çalışmalar bölgedeki tansiyonu artırmaktadır.” denildi. Mısır’ın 2013’te Akdeniz’deki doğal gaz yatakları ile ilgili Kıbrıs Rum Kesimi ile yaptığı anlaşmayı Ankara tanımadığını bildirmiş ve uluslararası geçerliliğinin olmadığını açıklamıştı.

Fransa: Rum kesimiyle dayanışma içerisindeyiz

blank

Batı Avrupa ülkesi Fransa ise Kıbrıs Rum Yönetimi ile dayanışma içerisinde olduklarını belirterek, Türkiye’ye uluslararası hukuka saygı göstermesi gerektiğini belirtti. AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de konuyla ilgili “Türkiye bölgenin istikrarını tehlikeye sokacak her türlü hareketten kaçınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

KKTC Başbakanı: Rumların, Kıbrıs Türk halkının haklarını yok sayması kanunsuz ve endişe vericidir

blank

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar ise Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleriyle ilgili AB’nin tutumuna tepki göstererek

AB’nin baştan beri izlediği Rum-Yunan yanlısı tutumunun Kıbrıs meselesini daha da çıkmaza sürüklediğini ifade etti.

Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafının Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarında hakkı olduğuna vurgu yapan Başbakan Ersin Tatar “AB’nin iddia ettiği gibi Fatih ve Yavuz’un Doğu Akdeniz’de yaptıkları sondaj faaliyetleri değil Rumların Kıbrıs Türk halkının haklarını yok sayarak yaptığı faaliyetler ve uzlaşmaya yanaşmaması kanunsuz ve endişe vericidir. Kıbrıs Türk tarafının bu kaynaklarla ilgili sismik araştırma ve sondaj çalışmalarının oluşturulacak bir ortak komite eliyle yürütülmesi, elde edilecek gelirin ilk etapta olası bir anlaşma için gerekecek finansmanın sağlanmasında kullanılması önerisini reddeden Rum tarafıdır.” ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin liderleri haziran ayında Türkiye’nin tartışmalı sularda “sondaj faaliyetlerine son vermesi gerektiği” yönünde uyarmıştı.

Türk Dişişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Doğu Akdeniz konusunda gelen tepkilere yönelik, “Doğu Akdeniz’de kendi kıta sahanlığı haklarını koruduğu gibi, Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türklerini hidrokarbon kaynakları konusunda gelir paylaşımı dahil karar alma mekanizmalarına dahil etmediği ve haklarını garanti altına almadığı sürece, Ada’nın etrafında Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını da savunmaya devam edecektir.” açıklamasını yaptı.

İLGİLİ HABERLER

Bizi takip edin

3,234TakipçilerTakip Et
5,673TakipçilerTakip Et

SON HABERLER