İTHAL ET, HAYVANCILIĞIMIZI DA KURTARACAK!

BU KÜÇÜCÜK ADADA BİLE GERÇEĞİ GÖREBİLİRİZ: DIŞA VE REKABETE AÇIK OLAN SEKTÖRLERİMİZ, KAPALI TUTULMAYA ÇALIŞILANLARDAN DAHA İYİ GELİŞTİ. HAYVANCILIK DA ÖYLE OLACAK.

0
blank

Hükümet ithal et konusunda kararlı durunca hayvancılar direnişleri karşılığında süte zam almaya kalktılar. Dünkü sonuçlara göre Başbakan Üstel isteklerini değerlendirme sözü verdi ve eylem şekli değişti.

İthal donmuş et çok erken zamanda piyasaya girecek gibi görünüyor. Belli ki Toprak Ürünleri Kurumu, eylem devam ederken bile et ithalatı için çalışmalarını ilerletmiş… İthal ete ilişkin bazı bilgi ve görseller basın organlarında yer aldı. Kimimiz beğendi, kimimiz “asla ağzıma koymam” dedi. Kimisi, bunun taşınması Güney’den gelen kaçak etten daha sağlıklı diye hüküm kesti. Londra’dan bir Kıbrıslı Türk, Yenidüzen’in yayınladığı fotoğraftaki etlerin İngiltere’de de bulunduğunu ama kimsenin alıp yemediğini ileri sürdü. “Bir defa alsınlar denesinler, ikinci defa alan olursa ben adımı değiştireceğim” diye yazdı.

blank
BABAM VE TORUNLARI: AKOVA’YA GİTTİĞİMİZDE SEVGİLİ BABAMI MANDIRADA BULURDUK TABİİ… GÜZEL, ANLAMLI, SEVGİ VE ACI DOLU BİR NOSTALJİ… ŞİMDİKİ HAYVANCILIĞI O’NUN YAPTIĞI GİBİ YAPAMAYIZ AMA DEĞİL Mİ?
……………………………………………………………………………………………………………

Benim anladığıma göre ithal buzlu et, hayvancıları batırmayacak! Belki de tam tersine zengin edecek. Bu eti tadanlar, “eksik olsun” diyecek ve kasabına koşacak. Yerli kuzu etinin kilosuna 550 TL değil 1050 TL ödemeye razı olacak. Bu arada bu eti kullanmakta sakınca görmeyenler de yeni bir alternatife kavuşmuş olacak.

Tarım Bakanı yurtdışından canlı hayvan ithal edilerek hayvan sayısının artırılacağını da açıkladı. CTP’nin iş insanı kökenli milletvekili Fikri Toros da aynı şeyi istedi. Bu durumda canlı hayvan ithalatına karşı eylem de yapılmayacak. Canlı hayvan ithal edilerek sürüler büyütülecek, ağıllarda daha fazla kuzu doğacak. Bir yanda “tatsız tuzsuz” ithal kuzu eti varken, diğer yanda yerli kuzular hak ettiği fiyatı bulacak.

Bütün bu işleri ithal yemle yapmak zor olacak ama. Hükümet, her türlü tarım faaliyetini desteklemek yerine yem üretimini desteklemeye yönelir ve yem ithalatını da serbestleştirirse yem tedariki kolaylaşmış olur. Yem piyasasında rekabet artar ve yem fiyatları makul düzeye inerse, et maliyetleri düşecektir. Yem ve et piyasası makul seviyelerde dengeye gelecek; üreten kazanacak, tüketen korunmuş olacaktır.

Bunlar başarılabilirse hayvancılarımızın karlılığının yükselmesini bekliyorum. Karkas et ithal edilmesi de bu süreci destekleyecektir. Hayvancılar, işletmelerini modernleştirdikleri ölçüde rekabet güçlerini artıracak; markette bir yanda taze et reyonu ve bu reyonda çeşitli kalitede et diğer yandaki dondurucularda donmuş etler olacak. Tüketiciler, keselerine ve amaçlarına göre et alma şansına kavuşacak.

Kavga bitmiş değil… Anladığım kadarıyla biz bu süreci KAVGA EDEREK yaşayacağız. Akıl yolu ile değişmek gerektiğini bir türlü kabullenemedik; kavga edeceğiz.

Mecburuz; kavga ederek de olsa değişeceğiz!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz