Kıbrıs Rum tarafı, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları konusunda KKTC ile Rum tarafının, İsrail ve Lübnan arasındaki anlaşmaya benzer bir anlaşma yapması önerisini, uluslararası hukuk, deniz hukukunun ile “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını” hatırlatarak yanıtladı.
Rum Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Theodoros Gotsis, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) verdiği demeçte, “Türk tarafından bu tür bir yaklaşımı ilk kez duymuyoruz ve Lefkoşa bu yönde herhangi bir resmî öneri almadı” dedi. Gotsis, Lefkoşa’nın Türkiye ile Münhasır Ekonomik Bölgelerin (MEB) sınırlandırılması konusunda uluslararası hukuk ve deniz hukuku çerçevesinde diyalog kurmayı öneren ilk taraf olduğunu belirtti.
Gotsis “eğer Türkiye’nin önerisi, Kıbrıs’ın egemenlik haklarının Kıbrıs Türk tarafıyla ortaklaşa ele alınmasını içeriyorsa bu, daha önce reddettiğimiz bir yaklaşımdır. Böyle bir yaklaşım, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına zarar verir ve Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabalarına da ters düşer,” şeklinde konuştu.
Gotsis, İsrail ve Lübnan arasındaki durumu Kıbrıs ve Türkiye arasındaki durumla karşılaştırdı. İsrail ve Lübnan arasında resmî diplomatik ilişkiler bulunmasa da her iki ülkenin de birbirinin varlığını devlet olarak tanıdığını ifade etti.
Gotsis, Türkiye’nin uluslararası hukuk temelinde karşılıklı kabul edilebilir çözümler için diyaloğa açık olması durumunda, Lefkoşa’nın daha spesifik öneriler üzerine yoğunlaşabileceğini belirtti.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile dün yaptığı görüşmeden sonra Kıbrıs Rum tarafı ile Türk tarafının Doğu Akdeniz’deki doğal gaz kaynaklarının kullanılması konusunda Kıbrıs sorununa çözüm bulunmadan da anlaşma yapabileceklerini belirtmiş ve Lübnan ile İsrail arasındaki bir anlaşmayı örnek göstermişti.