Rum tarafının diplomatik faaliyetleri Türk devletleri ile bölge ülkeleri çerçevesinde yoğunluk kazandı. Kıbrıs Rum tarafı, New York haftasından umduklarını elde edemese bile Türk tarafı üzerindeki baskısını yoğunlaştırmaya çalışıyor.
Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Konstandinos Kombos’un, BM Genel Kurulu toplantısı için gittiği New York’ta, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin ve Özbekistan Dışişleri Bakanı Bakhtiyor Saidov ile görüştü. Görüşmelerde Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ele alındı.
Bu arada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ülkelerin büyükelçileriyle yemekte bir araya geldi.
Hristodulidis’in, söz konusu yemekte, “Kıbrıs sorunu, Pile’deki gelişmeler ve Kıbrıs Türk tarafının bir üçlü zirveye katılmayı reddetmesi” konularını gündeme getirmiş olması bekleniyordu.
TÜRK DEVLETLERİ BASKI ALTINDA
Son aylarda KKTC’nin ilişkilerini geliştirmeye çalıştığı Orta Asya Türk devletleri ise Rum Yönetimi tarafından özellikle baskı altında tutuluyor.
Rum basını, Dışişleri Bakanı Kombos ile Tacikistan Dışişleri Bakanı Muhriddin’in ikili ilişkiler ile uluslararası gelişmeleri de ele aldığını ve iki ülke arasında ikili istişarelerle ilgili “Karşılıklı Anlayış Memorandumu” imzalandığını kaydetti.
Kombos’un, Muhriddin ile görüşmesinin ardından Özbekistan Dışişleri Bakanı Bakhtiyor Saidov ile bir araya geldiğini belirten gazeteler, bu görüşmede de Güney Kıbrıs ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin ileriye götürülmesinin ve Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin ele alındığını yazdı.
Kombos, New York’ta bulunduğu süre içinde, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Ürdün ve Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır üçlü toplantılarına katılmıştı. Son günlerde Avrupa Birliği ile ilişkilerini geliştirmek isteyen Orta Asya devletlerine KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı Gözlemci Üyeliğini onaylamamaları konusunda uyarılar yapıldığı da basına yansımıştı.