Kamu İhale Yasası değiştirilmek isteniyor. Tasarıya göre su ve enerji alımlarında 20 yıla kadar ihalesiz sözleşme yapılabilecek. Gerçekte tasarı, ihalesiz yapılabilecek daha başka alımların üst sınırını da yükseltiyor. Hükümet, kendi alım yetkilerini genişletmeye çalışıyor.
Neden? Benim aklımdaki asıl soru sadece budur. Hükümet neden ihalesiz alımlar yapmak istiyor?
Bu yetki artırımına özellikle El-Sen karşı çıktığı ve ana muhalefet partisi CTP de özellikle Kıb-Tek’i korumaya çalıştığı için sorun ihalesiz alımdan çıkmış, AKSA ile olan sözleşmenin uzatılması sorununa indirgenmiştir. Bu yasa değişikliği yapılırsa bu sözleşme de İHALESİZ OLARAK uzatılacak veya yenilebilecektir.
Neden? İster AKSA ile; ister başka bir şirketle… KKTC Hükümeti 20 veya 15 yıla uzanacak bir sözleşmeyi neden İHALESİZ OLARAK imzalamak istemektedir?
Hükümet, şimdiye kadar bu soruya makul bir yanıt verememiştir. Kimi zaman, “ellerini güçlendirmekten” söz etmektedirler ama herkes de bilir ki bir alım veya satış yapacağınızda muhatabınızın karşısına “tek yetkili” konumunda oturmak avantaj değil, dezavantajdır. Küresel şirketlerin başlıca hissedarları ve üst yöneticileri bile “tek yetkili” olmak yerine kurumsal olarak çalışmayı tercih ederler. Böylece kaynaklarını daha yerinde kullanacaklarını, pazarlıkta daha güçlü olacaklarını bilirler.
Bizim hükümetimiz neden İHALESİZ ALIM YETKİSİ ile donatılmak istiyor?
Bu sorunun yanıtını vermemek, buna karşın bin bir dereden su getirerek ihalesiz sözleşme yapma yetkisi almaya çalışmak, akla çok kötü seçenekler gelmesine neden oluyor. Unutmayın ki, yapılan araştırmalar, iş insanlarının % 99’nun bu ülkede “rüşvetsiz iş olmadığını” beyan ettiğini gösteriyor!