Güney Kıbrıs’ta 2023 yılının şubat ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinin, Rum tarafındaki en büyük siyasi partileri tarafından desteklenen 3 adayı, Lefkoşa’nın Güney’inde dün gerçekleştirilen “Cyprus Forum” çerçevesindeki bir yuvarlak masa toplantısında, “Önümüzdeki 5 Yıl İçinde Kıbrıs’ı” tartıştı.
Haravgi gazetesi, başkanlık seçimi adaylarından Averof Neofitu, Andreas Mavroyannis ve Nikos Hristodulidis’in, “Cyprus Forum” çerçevesinde dün Kıbrıs sorunu, devlet kurumlarının modernleşmesi, eğitimin reforme edilmesi ve mülteci problemiyle ilgili görüşlerini ortaya koyduklarını yazdı.
Konuşmasında “önümüzdeki 5 yılın vatan için zorluklarla dolu olduğunu” dile getiren Mavroyannis, ortaya çıkan temel meselenin, aynı reçetelerle devam etmeyi tercih edip etmeyecekleri veya önemli bir değişiklik yapmaları gerekip gerekmediği olduğuna işaret etti.
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Kıbrıs’ı nasıl hayal ettiğinin kendisine sorulması üzerine ise Mavroyannis, Kıbrıslı Türklerin çoğunluğunun güvenini yeniden kazanmaları gerektiğini belirterek, diplomatik manevraların Kıbrıs sorununun çözüm çabalarının yeniden başlaması için yeterli olmadığını savundu.
Kaldıkları yerden başlayabilmeleri için, BM Güvenlik Konseyi kararları ve Guterres çerçevesinde kararlı bir şekilde ısrar etmeleri gerektiğini de öne süren Mavroyannis, konuşmasında ayrıca Kıbrıslı Türklerin meseleleriyle ilgili bir ofis kurulması önerisinde de bulundu.
Averof Neofitu ise yuvarlak masa toplantısı çerçevesinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ileri sürülen tehditlerine atıfta bulunarak, bir bütün olarak Kıbrıs’ın güvenliğinin, çözümden sonra Kıbrıs’ın NATO’ya katılmasıyla sağlanacağını savundu.
Neofitu, BM Güvenlik Konseyi kararlarında var olan ve üzerinde mutabık kalınan net çerçeve aracılığıyla, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini istediğini de dile getirdi.
Nikos Hristodulidis ise konuşmasında, 1974 yılından sonra Kıbrıslı Türklere, özellikle de iki kesimli iki toplumlu federasyondan yana olan Kıbrıs Türk toplumunun büyük çoğunluğuna yatırım yapmaları gerektiğini öne sürdü.
Hristodulidis, Kıbrıslı Türklere yönelik net bir işbirliği mesajı göndermeleri gerektiğini de söyledi.
Hristodulidis, Avrupa Birliğinin, yalnızca güvenlik ve garantiler konularıyla ilgili değil, devletin işlevselliği ve bu ülkedeki her vatandaşın haklarıyla ilgili emniyet supaplarını sunduğunu da öne sürdü.